Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så hanterar du klimatskeptiker

Publicerad: 18 November 2009, 11:15

De vägrar lyssna, snöar i in på konstiga detaljer i periferin och vägrar helt enkelt ta till sig det faktum att vi människor eldar upp temperaturen på jorden. Den purfärska boken ”Klimatkoden” hjälper dig vinna slaget mot klimatskeptikerna.


Ämnen i artikeln:

Pär Holmgren

I boken Klimatkoden av Pär Holmgren och Jessica Cederberg Wodmar tas problematiken kring klimatskeptiker upp.

Enligt boken består åtta procent av den svenska befolkningen av klimatskeptiker, som menar att klimatfrågan är en trend som kommer att passera. De försöker aktivt övertyga människor att inte gå på "klimatbluffen".

Författarna ger det
enkla rådet att i första hand inte lägga tid och energi på att övertyga dem som ändå inte vill lyssna.

Men om du vill ge dig in i diskussion har boken lånat några bra exempel på hur du kan möta de vanligaste argumenten av Naturvårdsverkets klimatexpert Claes Bernes. Här är tre exempel:

Al Gores film En obekväm sanning är full av felaktigheter.

Svara: Filmen är inte felfri, men ändå föredömligt saklig och balanserad jämfört med många andra populärvetenskapliga filmer och tv-program.

Människans koldioxidutsläpp är helt försumbara med vad som kommer ut från vulkanerna. Pinatubos utbrott 1991 frigjorde på några dagar lika mycket koldioxid som människan gjort under 100 år.

Svara: Vore det sant skulle koldioxidhalten har förändrats kraftigt just 1991, så är skedde inte. Sanningen är i stället att människans utsläpp överstiger utsläppen från alla vulkaner 100 gånger.

FN:s klimatpanel IPCC är ett politisk organ som bara representerar en minoritet av alla klimatforskare.

Svara: IPCC är ett vetenskapligt organ vars rapporter bygger på noggranna genomgångar av all vetenskaplig litteratur i ämnet – samt den som ifrågasätter etablerade uppfattningar. Många av världens ledande klimatforskare är involverade i panelen – och de som inte är involverade har stort förtroende för IPCC.

Källa till ovanstående påståenden och motargument är boken ”Klimatkoden” som rekommenderas varmt för ytterligare ammunition inför verbala stridigheter med klimatskeptiker.

Klimatkoden innehåller också andra nyttigheter som hur du klimatsäkrar hemmet, kontoret och vilka miljömärkningar som betyder vad. Du får också lära dig att anordna klimatsäkra fester och ger dig ett intressant genusperspektiv på den mest aktuella miljöfrågan idag.

Läs mer om boken på förlagets hemsida

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Pär Holmgren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.