Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så har fisket spridit sig över världens hav

Publicerad: 22 maj 2012, 07:42

Se kartbilderna från Världsnaturfonden som beskriver den problematiska utvecklingen de senaste 60 åren.


I en artikel i Washington Post uppmärksammas situationen för världens fiskbestånd. Bakgrunden är Världsnaturfondens nya rapport Living Planet Report, som släpptes i förra veckan.

Ser man tillbaka 60 år i tiden så har den årliga fångsten av fisk enligt rapporten ökat från 19 miljoner ton år 1950, till 87 miljoner ton år 2005. Det är framför allt ny teknologi som gjort att man kommit åt att fiska i områden som tidigare inte gick att nå. Detta har i sin tur lett till att vi nu har en situation där runt en tredjedel av världens hav till ytan, eller 100 miljoner kvadratkilometer, är starkt påverkat av fiske. Ser man till kartan nedan är det i princip bara kring Arktis och Antarktis som det storskaliga fisket ännu inte nått.

I artikeln i Washington Post påpekas att mycket tyder på att vi redan under 1980-talet nådde "peak fish”, då den globala fångsten var större än idag. Här hänvisas också till en färsk studie i Science som menar att de kommersiella fiskebestånden är på väg mot kollaps till år 2048.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.