Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så hjälper Matkalkylatorn dig att äta klimatsmart

Publicerad: 7 mars 2018, 08:00

Foto: National Institutes of Health/ Wikimedia Commons

Nu lanseras verktyget som ska hjälpa dig att välja den bästa maten för klimatet.


I dag lanserar miljöorganisationen WWF matkonceptet One Planet Plate och verktyget Matkalkylatorn. Konceptet One Planet Plate skapar en klimatbudget för måltider där högst 11 kilo växthusgaser får släppas ut, det vill säga max 0,5 kilo per lunch eller middag.

Konceptet One Planet Plate är främst riktat till måltidsleverantörer som restauranger och skolor. Men för att också privatpersoner ska kunna använda One Planet Plate har WWF också tagit fram verktyget Matkalkylatorn. Matkalkylatorn bygger på forskning från Chalmers och är ett digitalt verktyg som snabbt ger en uppfattning om matens klimatpåverkan. I verktyget kan användaren knappa in vad hen vill äta till lunch eller middag genom att dra i olika reglage för till exempel kött, baljväxter och grönsaker.
”En måltid med större biff, ris och gräddsås kommer definitivt att visa rött. En tallrik med mycket baljväxter och grönsaker hamnar troligtvis på grönt och klarar målet att hålla utsläppen på 0,5 kg koldioxidekvivalenter”, säger WWF:s matexpert Anna Richert i en kommentar.

Enligt WWF tyder mycket på att vi har nått det som brukar kallas ”peak meat” där köttkonsumtionen för första gången sjunker. Detta har redan inträffat i USA och enligt WWF är ett trendbrott på väg också i Sverige. Svenskarnas köttkonsumtion sjönk under 2017 med 2,2 kg eller 2,6 procent, vilket är den största årliga minskningen sedan 1990.

Maten står enligt WWF för en tredjedel av de svenska hushållens klimatpåverkan. För att Sverige ska kunna ligga i linje med de globala klimatmålen om 1,5 graders maximal uppvärmning måste svenskarna enligt WWF ändra mat- och konsumtionsvanorna för att få ned matens klimatpåverkan med nära tre fjärdedelar.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.