Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så högt värderas stadens grönområden

Publicerad: 27 mars 2012, 06:29

Sex av tio är beredda att betala mer för en bostad nära grönområden. Det visar en studie från analysföretaget Kairos Future


Analysföretaget Kairos Future har gjort en internationell studie på uppdrag av Husqvarna Group. Över 3 500 stadsbor i Sverige, Frankrike, Tyskland, Polen, Ryssland och USA har berättat om tankarna kring grönområdena i sina städer.

Resultaten visar att 63 procent av de intervjuade är beredda att betala mer för en bostad nära ett grönområde – jämfört med till exempel 34 procent för goda shoppingmöjligheter och 33 procent för närhet till kulturella aktiviteter

Fastighetsvärdet stiger
med tillgång till grönområden. På motsvarande sätt sjunker värdet om den försvinner. Enligt en uppskattning sjunker till exempel fastighetsvärdet i centrala New York med 800 biljoner dollar om Central Park skulle bebyggas.

Trots att svenskarna flyttar in till städerna i allt högre grad värderas parker och grönområden högt. 50 procent av de intervjuade vill se mer grönska i staden. Samtidigt upplever 40 procent att grönområdena i deras stad minskat under de senaste tio åren.

De fem främsta skälen att besöka parker och grönområden är promenader (60 procent) få frisk luft (46) motion (39) uppleva omgivningen (37) och tystnaden (31).

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev