Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så höjer du din lön

Publicerad: 24 december 2009, 11:00

Miljöaktuellt har granskat löneutvecklingen för miljöchefer, konsulter, inspektörer och samordnare. Vi har också frågat ett proffs hur du på bästa sätt får upp din lön.


Vi på Miljöaktuellt har jämfört snittlöner för fem olika yrkestitlar i olika åldrar och kan konstatera att lönenivåerna ser väldigt olika ut beroende på yrkestitel. Det innebär att möjligheten att höja lönen efterhand som man skaffar sig erfarenhet kan variera mycket.

Bäst löneutveckling har miljöchefer inom näringslivet. Där är snittlönen nästan 18000 kr högre för ålderskategorin över 61 år jämfört med ålderskategorin 21-30 år. Miljöinspektörer har det däremot lite kämpigare, pensionslönen är i dagsläget bara 4000 kr mer än ingångslönen enligt vår undersökning.

Gunnar Hallbäck, ombudsman på Naturvetarna, menar att just miljöinspektör är ett bra exempel på en arbetsroll där man måste byta tjänst för att få upp sin lön.

– En duktig miljöinspektör som vill utveckla sin roll går oftast över till att jobba som miljöstrateg, enhetschef eller miljöchef medan till exempel en miljösamordnare är en ganska bred roll som redan från början har en större spridning lönemässigt, säger Gunnar som även ger rådet att kompetensutveckling, mer ansvar och fler kvalificerade arbetsuppgifter är en förutsättning för en bra löneutveckling.

Att kunna visa vad man åstadkommit i sitt arbete är också viktigt i en löneförhandling. Något som enligt Gunnar Hallberg kan vara svårt om det inte finns en väldigt tydlig målsättning för miljöarbetet inom företaget eller kommunen.

– Att som kommun ha som målsättning att man ska bli en hållbar kommun inom tio år tycker jag känns tunt. Då måste man som medarbetare våga be om mer konkreta mål, annars blir det väldigt svårt att själv kunna visa vad man åstadkommit i ett lönesamtal. Ett företags mål måste kunna gå att bryta ner i konkreta mål för varje enskild medarbetare.

Gunnar tror dock att löneutvecklingen kan öka något framöver för till exempel miljöinspektörer. Med det ständigt ökande miljöengagemanget i samhället så hoppas han att fler miljöinspektörstjänster flyttas ut från kommunerna där de idag inte alltid har en så tacksam roll.

– En miljöinspektör ses fortfarande på många ställen som någon som kommer ut från kommunerna och stör företagen i sitt jobb med sina frågor, särskilt nu i lågkonjunkturen så anser vissa företag att miljölagstiftningen borde anpassas mer till deras verksamhet än tvärtom, säger Gunnar.

Källa till statistiken är Miljöaktuellt som hösten 2009 genomförde en stor löneundersökning bland Sveriges miljöproffs. Över 1600 personer  deltog svarade.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.