Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så hotar FSC svensk vindkraft

Publicerad: 9 mars 2012, 13:56

Ett nytt förslag från internationella skogsmiljöcertifieringen FSC har blivit en riktig kalldusch för vindkraftentreprenörer och de svenska skogsbolag.

Ämnen i artikeln:

SkogVindkraft

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Ett nytt förslag från miljöcertifietingen FSC hävdar att den som bygger vindkraftverk i skogen ändrar markanvändningen – något som strider mot FSC:s regelverk. Det skriver ATL Lantbrukets affärstidning.

I Sverige är ungefär hälften av den produktiva skogsarealen FSC-certifierat – tunt 11 miljoner hektar. De stora skogsbolagen är alla FSC-certifierade och alla satsar dessutom stort på vindkraft i skogen. För dem är det nya FSC-förslaget definitivt en kalldusch. ATL rapporterar att bolagen redan idag sitter i möte för att diskutera situationen.
– I Sverige måste alla nu sätta sig ned och noga analysera vad förslaget innebär, det är komplext, säger Håkan Berglund, Skogs- och standardansvarig på Svenska FSC.

Den stora
frågan, skriver ATL, är om det finns en väg för vindkraften, om nu reglerna, när de fastställs, blir som förslaget. En alternativ väg att gå, och som föreslagits, är att man klipper ut platserna där vindkraftverken ska byggas och låter dessa platser vara ocertifierade.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev