Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så hotar KD-rebellerna miljöbudgeten

Publicerad: 8 oktober 2015, 05:19

Nu höjs flera röster inom M och KD om att bryta Decemberöverenskommelsen.


När regeringen lade fram sin budget nyligen hyllades de rejält höjda miljöanslagen av miljöorganisationer och miljöfolk runtom i landet. Men för att den ska gå igenom krävs att oppositionspartierna står fast vid Decemberöverenskommelsen (DÖ).

Inför Kristdemokraternas riksting som inleds idag kan frågan om överenskommelsen bli en av de hetaste frågorna. Enligt en mätning som Aftonbladet/Inizio gjort vill nästan sju av tio av de som röstade på KD i riksdagsvalet riva upp överenskommelsen.

Endast 14 procent vill att partiet ska stå fast vid dealen.
– Här har partiledingen en rejäl utmaning, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

Bland motståndare till DÖ inom partiet finns bland annat EU-parlamentarikern Lars Adaktusson och KDU-ordföranden Sara Skyttedal.

På fredag ska ombuden på rikstinget rösta i frågan och hittills har 6 av 26 distrikt meddelat att de tänker rösta för att riva upp överenskommelsen som går ut på att den största partigruppen får igenom budgeten, rapporterar Aftonbladet.

Nästa helg har Moderaterna partistämma och enligt Expressen växer kritiken även där.

– Nu har ju nya budgeten tagits fram där man ser det förskräckliga att vi går mot att bli ett mer socialistiskt land, så jag hoppas att alla börjar tänka att vi gjort en tabbe som ingick överenskommelsen, säger Moderaterna i Norrköpings ordförande Jirina Klevstig, till Expressen.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.