söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så imponerar du på en vinkännare

Publicerad: 2 juni 2009, 06:46

Du smuttar på vinet och berättar var träet till tunnan som vinet lagrats i växte. Det kan göras, kom bara ihåg att fuska lite med masspektrometer innan du ska glänsa.


Smaken hos ett vin påverkas av en rad faktorer. Det vet alla. Men att vinet påverkas av skogen där träet till tunnorna där vinet lagrats är inte lika känt. Detta faktum gör det möjligt att avgöra var träet till en vintunna vuxit, enligt forskare vid University of Bourgogne i Dijon, Frankrike, skriver New Scientist.

Forskarna har använt masspektrometri för att analysera franska viner. Man utgick från nio skogar där träd som fällts för tunntillverkning vuxit och identifierade vin som lagrats i i trä från en av skogarna. Med hjälp av massspektrometern identifierades sedan kemikalier i joniserade prover av vinerna varpå det gick att fastslå ursprunget. Varje skogs kemiska sammansättning satte, så att säga, sin geografiska stämpel på ett vin.

Möjligheten att kunna fastställa ursprunget för ett vin är ett tänkbart användningsområde för tekniken, enligt forskarna.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev