Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så integrerar Örebro hållbarhet och ekonomistyrning

Publicerad: 17 Oktober 2014, 09:42

Örebro har fört ihop hållbarhetsarbetet med kommunens ekonomiska funktioner.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 16 oktober.

Örebro har fört ihop hållbarhetsarbetet med kommunens ekonomiska funktioner. Nu finns en gemensam avdelning för ekonomi och hållbarhet tillsammans med funktioner för upphandling, redovisning och ekonomistyrning.

– Vår chef är ekonomidirektören så vi sitter väldigt nära ekonomistyrningen. Det känns jättebra. I stället för att vara något parallellt som svävar för sig självt sitter vi nära kärnan som styr hela kommunen, säger Hanna Dufva, hållbarhetschef i Örebro kommun, på konferensen Hållbar Kommun.

Omorganisationen gjordes för två år sedan. Ekonomidirektören och kvalitetsdirektören, med uppbackning av kommundirektören, drev på för att hållbarhetsarbetet skulle integreras bättre i kommunen.
De nya rutinerna innebär att hållbarhetsenheten rapporterar direkt till kommunstyrelsen och dess utskott. Det innebär också att de får bättre information om budgetarbetet och gör bedömningar av hur nämnderna ligger till jämfört med resultatmålen utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

För några månader sedan tog Örebro dessutom beslut om en grön placeringspolicy, den första i sitt slag i Sverige. Det innebär till exempel att insparade pensionspengar ska placeras i fossilfria företag och att kapitalförvaltarna ändrar sina riktlinjer.

– Det är roligt att kunna påverka marknaden åt rätt håll och kanske innebär det att vi får hitta nya placerare som uppfyller våra krav, säger Hanna Dufva.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.