Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så jobbar Ica med nudging – börjar klimatmärka recept

Publicerad: 3 maj 2016, 10:53

Maria Smith, chef för miljö och socialt ansvar på Ica.

Ett, två eller tre löv ska guida konsumenter till en utsläppssnålare matlagning. Icas miljöchef Maria Smith lyfter fram nudging som en viktig strategi.


Från april klimatberäknar Ica alla sina nya recept. Hur mycket koldioxidutsläpp livsmedlen i ett recept bidrar till avgör om en maträtt får ett, två eller tre gröna löv. Tre löv är bäst och motsvarar ett utsläpp på max 0,7 kilo per portion. Två löv innebär att receptet är bättre än ”genomsnittssvenskens måltid” ur klimathänsyn, med ett utsläpp på mellan 0,7 och 1,4 kilo. Får receptet bara ett löv släpper rätten ut mellan 1,4 och 2,4 kilo per portion.
– Vi vill underlätta för våra kunder att göra val som gör skillnad för klimatet genom bland annat denna klimatguidning. Vi arbetar också på andra sätt och har bland annat arbetat med så kallad nudging, säger Maria Smith, chef för miljö och socialt ansvar på Ica, till Aktuell Hållbarhet.

Totalt har 1 400 recept på sajten fått klimatbetyg, nästan tio procent av de befintliga recepten. Av de 1 400 recepten fick 70 procent tre löv, 18 procent två löv och 6 procent ett löv medan 8 procent inte ingår i de klimatguidade recepten. Ica tog hjälp av Chalmers i projektet Klimaträtt för att beräkna klimatpåverkan av ingredienserna ur ett livscykelperspektiv.
– I en undersökning vi genomförde i november 2015 sa 76 procent av de svenska konsumenterna att de vill lära sig mer om att leva klimaträtt. Genom Klimaträttprojektet såg vi att maten är ett område som engagerar och att stöd för att i vardagen göra klimaträtta val efterfrågas. Totalt har Icas receptsajt sex miljoner besökare varje månad vilket gör just recepten till en möjliggörare när det gäller att inspirera och hjälpa kunderna att minska sin klimatpåverkan i vardagen utan att minska matglädjen,

Ica kommer framöver att fylla på klimatbetygen för nya rätter och även göra en genomgång av en del äldre recept.

Ett annat exempel på hur Ica jobbat med nudging är att den röda extraprisetiketten ersatts med en grön etikett. Företaget märkte att konsumenter associerade den röda lappen med låg kvalitet och en potentiell hälsorisk. De ändrade också texten på etiketten från ”Lägre pris” till ”Lägre pris – äta snart. Denna produkt närmar sig utgångsdatum, men är fortfarande färsk. Köp den och du kommer att spara miljö och pengar”. En åtgärd som började på ICA Maxi Södertälje och som har spridit sig till andra Ica-butiker.

Här hittar du de klimatguidande recepten.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.