Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så kan Afrikas fiskeproblem lösas

Publicerad: 26 Maj 2011, 07:57

Utländska fiskeflottor utarmar det afrikanska kustnära fisket. Nu försöker en forskare vid Göteborgs universitet lösa problemen både för det inhemska fisket och för de hotade fiskebestånden.


Nationalekonomen Kofi Vondolia vid Göteborgs universitet konstaterar i en avhandling att afrikanska kutländar sällan kan nyttja hela sin fiskezon då man har en liten fiskeflotta med små enkla båtar. Detta betyder enligt FN:s havsrättskonvention att utländska fiskeflottor har rätt att använda de afrikanska zonerna långt ut till havs. Detta motiveras att det där finns ett "överskott" på fisk. Något som Kofi Vondolia menar är kraftigt missvisande.

I sin avhandling
har Kofi Vondolia utvecklat en bioekonomisk modell som räknar ut en optimal skatt på utsjöfiske. Denna skatt kan användas som ett politiskt styrinstrument av länder som själva använder enkel fisketeknik. Skatten tar enligt Kofi Vondolia hänsyn till bode ekologiska och socioekonomiska faktorer och kan därför reglera fisket så att fiskebestånden hålls på en hållbar nivå och inkomterna från fisket går till det land som äger fiskevattnen.
– Att bevilja tekniskt avancerade fiskeflottor fiske långt ute till havs inom Ghanas ekonomiska zon innebär att de kustnära fiskbestånden, som är tillgängliga för landets eget småskaliga fiske, också minskar. Om en regering i ett utvecklingsland med havskust har tillförlitliga uppgifter om de olika faktorer som är relevanta vid beskattning av fiske, då kan de med hjälp av vår bioekonomiska modell sätta en optimal skatt på utländska fartygs utsjöfiske inom landets ekonomiska zon, säger Kofi Vondolia.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.