Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så kan artificiell intelligens skapa bättre utsläppsmätningar

Publicerad: 27 oktober 2021, 09:48

En ny undersökning visar att bara ett av tio företag kan mäta sina utsläpp på ett korrekt sätt.

Foto: Getty

Bara 9 procent av 1 290 intervjuade globala företag mäter sina utsläpp på ett rättvisande sätt. Det berättar Boston Consulting Group som nu vill att företagen börjar använda artificiell intelligens för att förbättra sina mätningar.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Konsultföretaget Boston Consulting Group, BCG, konstaterar i en stor undersökning att nio av tio stora företag mäter sina växthusgasutsläpp på ett felaktigt sätt. Med hjälp av artificiell intelligens, AI, menar att BCG att utsläppsberäkningarna kan bli betydligt mer korrekta. 

I undersökningen som BCG gjort fick 1 290 företag runtom i världen berätta hur de mäter sina utsläpp. Intervjuerna visade att bara 9 procent av de tillfrågade bolagen kunde mäta sina klimatutsläpp på ett fullgott sätt. 

Ett av problemen som lyfts i undersökningen med företagens mätning av utsläpp handlar om tillgång på tillförlitlig och detaljerad data kring resursförbrukning. Här skriver BCG att redan befintlig AI teknik här skulle kunna förutse kundbehov, optimera inköp och produktion, effektivisera driften och därmed minska överproduktion och resurs- och energislöseri. Enligt BCG kan dessa metoder appliceras på i stort sett vilka verksamheter som helst. 

Enligt BCG skiljer sig inte Svenska företag från genomsnittet i de intervjuade företagen i undersökningen. BCG i Sverige skriver i en kommentar till undersökningen att också Svenska företag skulle kunna använda AI för att förbättra sina utsläppsmätningar. 

”AI-verktyg hjälper till att automatisera många av de svåra momenten, till exempel hypergranulär matchning mot emissionsfaktorer, och möjliggör därmed att mäta utsläpp tillförlitligt och effektivt över tid. Vi jobbar mycket med att använda tekniken för att optimera urvalet av insatser med målet att reducera utsläppen framåt”, skriver BCG i en kommentar.

Läs mer om BCG:s undersökning  

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev