Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så kan bananflugor användas för att sanera förgiftad mark

Publicerad: 8 december 2016, 12:07

Forskare vid Stockholms universitet har upptäckt ett okonventionellt sätt att oskadliggöra ett farligt ämne som finns i miljön i stora delar av världen.


Sprängmedlet Trotyl förgiftar mark och grundvatten och ämnet är utspritt över så stora områden att rening med mekaniska metoder är omöjlig. Men nu har forskare vid Stockholms universitet upptäckt ett enzym i bananflugor som oskadliggör Trotyl. De svenska forskarna har tagit hjälp av forskare från University of York i Storbritannien för att föra in genen för flugenzymet i växten Backtrav som därmed blivit mer motståndskraftig i trotylförgiftade växtmiljöer, och som dessutom klarat att ta upp det giftiga ämnet från omgivningen.

Nu planerar forskarna att använda sig av större och mer snabbväxande växter för att tillämpa metoden vid sanering av mark som förgiftats av Trotyl. Sprängämnet Trotyl är giftigt för djur och växter och svårt att bryta ned i naturen. Det finns i alla delar av världen och sprids genom militära och industriella aktiviteter.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.