Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så kan biogas bli mer än klimatneutral

Publicerad: 18 februari 2010, 11:30

En ny forskningsrapport visar att biogasens klimatnytta är större än man trott. Med några enkla förbättringar av biogasanläggningen kan biogasen till och med släppa ut 120 procent mindre växthusgaser än bensin.


Ämnen i artikeln:

Biogas

Idag utgår man från schablonvärden som säger att biogas ger 80 procent lägre utsläpp av växthusgaser än bensin. Nu visar forskare från Lunds Tekniska Högskola att biogas i själva verket ger 95 procent lägre utsläpp av växthusgaser jämfört med bensin.

Och inte nog med det. Men några enkla förbättringar kan biogasen bli mer än klimatneutral – och släppa ut 120 procent mindre än bensin. I studien säger forskarna aatt de räknat på hela produktionskedjan och tagit med både direkta och indirekt utsläpp.
– Vad som är speciellt i vår undersökning är att vi inkluderat indirekta faktorer som man tidigare inte tagit hänsyn till, t ex hur marken påverkas när biogödsel ersätter mineralgödsel. Dessutom är metanläckaget från anläggningen uppmätt och inte baserat på schablondata som annars ofta används i sådana här analyser, påpekar Mikael Lantz som är doktorand i Miljö- och energisystem vid Lunds Tekniska Högskola.

För att göra biogasen till en sänka av växthusgaser föreslår forskarna bland annat att anläggningen ska värmas med flis. Detta skulle dessutom göra det billigare för biogasproducenten. Ett annat förslag är att täcka biogödsellagran och på så sätt minska utsläppen av kväve och dessutom minska utspädningen med regnvatten.

För att göra biogasen ännu mer klimateffektiv föreslår forskarna bland annat att anläggningen ska värmas med flis, vilket dessutom kan bli billigare för biogasproducenten.
– Tillsammans med några andra förslag kan utsläppen minska med 120 procent jämfört med bensin, utan att produktionskostnaden ökar med mer än ett par ören per kWh fordonsgas, berättar Mikael Lantz.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Biogas

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.