Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så kan de nya EU-reglerna påverka upphandlare

Publicerad: 26 Augusti 2014, 09:06

Frågan om vilka möjligheter de nya EU-direktiven ger upphandlare att ställa krav inom miljö, etik och arbetsrätt är närmare ett svar.


Ämnen i artikeln:

Miljöstyrningsrådet

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 21 augusti.

Framöver får upphandlare större möjligheter att ställa miljö-, sociala- och arbetsrättsliga krav. Den slutsatsen drar Eskil Nord, justitieråd och regeringens utredare av hur EU:s nya upphandlingsdirektiv ska genomföras i Sverige, i ett färskt delbetänkande.

– Det har redan tidigare funnits ganska stora möjligheter att ställa miljökrav, bland annat genom stöd från Miljöstyrningsrådet. De möjligheterna har inte tagits bort utan bekräftas och förtydligas i de nya direktiven. Som upphandlare vågar man kanske ta ut svängarna lite, säger han.

Men de upphandlare som väntar sig tydliga svar kring vad som är okej och inte på dessa områden lär blir besvikna. Direktiven saknar nämligen regler av typen ”det här är okej, men inte det här”, enligt Nord. Upphandlingar måste från fall till fall avvägas i förhållande till EU:s krav inom områdena fri rörlighet, konkurrens och inre marknad. Ett krav kan alltså vara tillåtet i en upphandling men inte i en annan, beroende på om det hämmar konkurrensen i just den situationen.

– Det är alltså svårt att finna raka, enkla och tydliga besked, kommenterar Nord.

En fråga som splittrat EU-parlamentarikerna Maria Corazza Bildt (M) och Marita Ulvskog (S) är ordet kollektivavtal som nu finns med i EU-texterna. Corazza Bildt har varnat för att reglerna kan bli företagsfientliga om alla som lämnar anbud måste ha kollektivavtal. Ulvskog, å andra sidan, har hävdat att det är glasklart att respekten för kollektivavtal blir obligatorisk.

Enligt Eskil Nords tolkning blir möjligheter att ställa krav som motsvarar de som kan finnas i kollektivavtal tydligare. Men det innebär inte att företagen måste ha svenskt kollektivavtal.

– Min tolkning är att man får ställa krav som finns i kollektivavtalen i den specifika branschen. Om jag upphandlar kan jag välja det bästa ur kollektivavtalen och säga att de som lämnar anbud ska leva upp till det.

De nya EU-reglerna innebär större krav på kontroll av att leverantörer uppfyller miljö-, sociala- och arbetsrättsliga skyldigheter samt att undersöka onormalt låga anbud.

Genomförandeutredningens slutbetänkande kommer senast 1 oktober i år.

Läs delbetänkandet här.

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

Miljöstyrningsrådet

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.