fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så kan den globala textilsektorn nå nettonoll

Publicerad: 23 november 2021, 11:01

Den globala textilindustrin står i dag för två procent av växthusgasutsläppen och det blir ännu mer om inget görs. Enligt en ny rapport kommer det kosta en biljon dollar fram till år 2050. Foto: Antonio_Diaz

Det är möjligt för textilindustrin att nå nettonoll till 2050, men det kommer att kosta: en biljon dollar. Nu behöver branschen hitta sätt att finansiera omställningen.

Ämnen i artikeln:

KoldioxidekvivalenterKoldioxidutsläppEnergieffektivisering

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


En ny rapport visar hur den globala textilindustrin kan nå nettonoll till år 2050. Det stora problemet är att notan är ganska stor: cirka tusen miljarder dollar. Ungefär sextio procent ska finansiera befintliga lösningar medan fyrtio procent ska läggas på innovation som ännu inte finns på marknaden. Men för att åstadkomma en finansiering i den här storleksordningen behöver branschen få hjälp.

”Den här rapporten omdefinierar omställningen som en investeringsmöjlighet snarare än en kostnad. De här effektiva lösningarna kräver ett enormt kapital och nu måste vi hitta vägar för alla olika typer av finansiering för att skala upp och realisera lösningarna”, säger Lewis Perkins, vd vid Apparal impact institute, som varit med och tagit fram rapporten, i en kommentar.

Rapporten identifierar fem grupper som kan bidra till omställningen: investerare, tillverkare, varumärkesägare, välgörare och regeringar. Totalt sett lanseras utsläppsminskningar motsvarande 2,5 gigaton koldioxidekvivalenter, vilket är mycket mer än dagens utsläpp, men till 2050 beräknas branschen även ha ett större totalt avtryck. Nästan hälften av de potentiella utsläppsminskningarna tillskrivs befintlig teknik medan innovationer står för fyrtio procent. Fjorton procent av utsläppen ska bort genom energieffektivisering och att eliminera överproduktionen.

Rapporten är framtagen av Apparel impact institute och Fashion for good.

Läs rapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev