Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så kan du bidra till att förhindra spridningen av invasiva främmande arter

Publicerad: 6 augusti 2018, 05:55

Foto: A. C. Tatarinov/Wikimedia Commons

En ny undersökning som Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten genomfört visar att 6 av 10 svenskar inte känner till att invasiva arter är ett miljöproblem.


Ämnen i artikeln:

Klimatförändringar

Invasiva främmande arter är ett av de största hoten mot biologisk mångfald. Problemet växer snabbt i Sverige och i världen på grund av ökad handel, fler transporter och klimatförändringarna. I sommar har problemet bland annat uppmärksammats av badande på västkusten sedan en invasiv brännmanet dykt upp på flera badplatser.

Allmänheten kan bidra till att minska spridningen av främmande arter, men enligt Naturvårdsverkets och Havs- och vattenmyndighetens undersökning saknas kunskap. 9 av 10 tillfrågade uppgav att de aldrig agerat för att stoppa spridningen av invasiva arter. 12 procent uppgav att de lämnat växtavfall i naturen, trots att det är en av de vanligaste spridningsvägarna. 5 procent uppgav att de flyttat en båt eller fiskeredskap mellan olika vattendrag, eller att de tagit med frön eller växter hem från en utlandsresa.

I höst kommer en ny svensk förordning som bland annat innebär att ansvariga myndigheter har rätt till att beträda privat mark för att utföra bekämpningsåtgärder i samband med förekomsten av invasiva främmande växter och djur.

Så hindrar du spridningen av invasiva främmande arter:

- I trädgården: Rådgör med din växthandlare och välj växter som inte tar över.  Var försiktig när du hanterar växter eller jord så att du inte råkar sprida frön och växtdelar som kan föröka sig. Ta bort främmande växter som du upptäcker din trädgård.
- Husdjur: Det händer att människor släpper ut husdjur i naturen istället för att avliva dem. Gör inte det. Det är förbjudet och en del djurarter blir invasiva när de hamnar i naturen. De kan utrota andra arter eller sprida sjukdomar. Töm inte akvarium i naturen eftersom fiskar, snäckor och växter kan sprida sig eller överföra sjukdomar till inhemska arter. Ta aldrig med utländska djur eller växter som kan vara invasiva till Sverige.
- När du reser: När klimatet blir varmare överlever fler arter i det vilda. När man reser är det därför viktigt att kontrollera så att man inte fått med sig främmande arter hem.
- Båtliv och fiske: Rengör båtar och fiskeredskap innan du sätter dem i nya vatten. Växter och mindre djur fastnar på fiskeredskap, båtar och på båtutrustning och riskerar att överföras till vatten där de inte hör hemma. Tänk på att det inte är tillåtet att sätta ut fisk eller andra arter i nya vatten utan tillstånd från Länsstyrelsen.

Källa: Naturvårdsverket

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Klimatförändringar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.