Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så kan du mäta klimathotets risker

Publicerad: 27 september 2013, 10:05

I dag presenterar klimatinitiatviet Global Challenges Foundation en ny global risk- och möjlighetsindikator som baseras på data från IPCC:s nya rapport. Under dagen har man också samlat världens främsta experter på risk i näringslivet för att diskutera klimathotet ur ett riskbedömningsperspektiv.


Dennis Pamlin har varit med och utvecklat indikatorn och berättar för Miljöaktuellt Idag att det är ett enkelt verktyg som kan användas av alla.
– Tanken bakom indikatorn är att vi inte vet hur klimatkonsekvenserna kommer att bli. På fackspråk har vi det som kallas ”långa svansar” om man tittar på sannolikheter. Tidigare var de här svansarna väldigt långt ner, det vill säga man kunde i princip strunta i dem, men i år gick vi för första gången på miljoner år över 400 ppm i atmosfären och det innebär att de här svansarna åker upp. Det som tidigare var väldigt osannolikt är inte så osannolikt längre. Vi vill klargöra för folk att om man går bortom 350 ppm mot 450 eller 550 så handlar det inte längre om att det finns en risk att vi missar tvågradersmålet. Det finns en allt större sannolikhet att vi för sex till åtta graders uppvärmning också, säger han.

I debatten hör man enligt Dennis Pamlin ofta argumentet att risken för en sådan kraftig temperaturökning som sex till åtta grader är låg, bara ett par procent. Det menar han är ett ytterst tveksamt argument.
– Använder man sådana argument så förstår man inte vad man säger. Risk är sannolikheten multiplicerat med konsekvenserna. Pratar vi om sex till åtta grader så är konsekvenserna enligt många forskare i princip slutet på mänskligheten. Två grader är fruktansvärt, men sex till åtta grader är dödligt.

Global Challenges Foundation använder återkommande liknelsen med sannolikheterna för flygplanskrascher.
– Sannolikheten för en flygplanskrasch är en på miljoner. Det flyger 30 miljoner flygplan varje år och av dem faller 30 ner. Om vi jämför det med risken att vi får en kraftig temperaturökning som anses ligga på en till två procent så skulle det översatt till flygplan innebära att upp till 500 000 plan störtade varje år. Från 30 till 500 000. Ingen skulle sätta sin fot i ett flygplan med den risken, säger han till Miljöaktuellt Idag.

Här finns riskindikatorn.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.