Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så kan du minska din köplust under julhandeln

Publicerad: 13 november 2019, 14:34

Foto: Giftpundits.com

Planeten har inte råd med en julhandel som slår rekord igen. Det säger Föreningen Medveten Konsumtion och ger några konkreta tips till konsumenter. Till att börja med kan du skippa Black Friday och istället vara med på White Monday. Sen kan du ställa dig själv sex viktiga frågor.


Förra året i december julhandlade svenskarna enligt föreningen för 80 miljarder kronor – sex gånger mer än regeringens totala klimat- och miljöbudget för 2020. Jämförelsen är enligt föreningen relevant då den ständiga konsumtionsökningen äter upp effekten av de utsläppsminskningar som vissa sektorer lyckas genomföra. Hela två tredjedelar av Sveriges utsläpp kommer enligt föreningen från konsumtionen.

Årets Julhandelsprognos som igår presenterades av HUI spår att julhandeln i år ökar med tre procent, med ett avstamp i readagen ”Black Friday” den 29 november.
”Om alla levde som oss i Sverige skulle det krävas över fyra jordklot med naturresurser – det är helt ohållbart. Det är dags att handeln går i bräschen och tar sitt ansvar genom att göra det lätt för oss konsumenter att göra rätt genom att tillhandahålla alternativ som är cirkulära”, säger Alexandra Davidsson, generalsekreterare för Föreningen Medveten Konsumtion, i en kommentar.

Hon är även arrangör för White Monday den 25 november, en dag som utmanar Black Friday med argument för en cirkulär ekonomi.

Men hur ska man då göra för att stilla sitt köpsug för planetens skull? Föreningen Medveten Konsumtion hjälper till med ett frågebatteri, fritt för alla att använda när glittrande skyltfönster och lockande julerbjudanden pockar på:

1. Behöver jag verkligen den här prylen?
2. Hur ofta kommer jag att använda den här prylen?
3. Var ska jag förvara prylen, orkar jag sköta om och återvinna den?
4. Finns prylen begagnad, kan jag låna, hyra eller byta med någon?
5. Finns prylen i en variant som är mer miljöanpassad, lokalproducerad eller rättvist producerad?
6. Kan jag vänta några dagar eller veckor och se om jag fortfarande tycker att jag behöver prylen?

Föreningen står även bakom den digitala kartan Ekoguiden, som hjälper intresserade konsumenter att hitta till verksamheter med ekologiskt, vegetariskt, närproducerat och rättvisemärkt sortiment samt till second hand-försäljning och reparationstjänster.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.