onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så kan en genmodifierad ört lösa två miljöproblem

Publicerad: 21 september 2009, 11:14

Forskare vid SLU har hittat en ört som kan komma att lösa två miljöproblem – det fossila oljeberoendet och övergödningen. För att örten ska kunna användas måste den emellertid genmodifieras.

Ämnen i artikeln:

Sveriges LantbruksuniversitetJordbrukForskning

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


I ett doktorsarbete från SLU konstaterar Dennis Eriksson att "insådd, flerårig fältkrassing i vårstråsäd kan ge skörd av fröolja av god teknisk kvalitet". Fältkrassingen har också visat sig vara en bra uppfångare av kväve från åkermarker under vintern. Örten och det nya odlingssystemet kan alltså vara ett effektivt verktyg både för att minska det fossila oljeberoendet och att bekämpa övergögningen.

Vad det gäller fältkrassingen som bekämpare av övergödningen är det en stor fördel att örten inte är ettårig.
– Ensidig odling av ettåriga grödor har allvarliga negativa miljöeffekter och det är absolut nödvändigt att utveckla två- och fleråriga alternativ, säger Dennis Eriksson.

När det kommer till att minska det fossila oljeberoendet menar Dennis Eriksson att fältkrassingen har god potential att bli en ny, flerårig oljegröda. Hans fältförsök visar att fältkrassing ger en högre fröskörd än både rybs och raps.
– Behovet att utveckla förnyelsebara och miljöneutrala alternativ till den fossila oljan är om möjligt ännu mer akut, säger han.

Problemet med naturliga fältkrassingen som är tvåårig är att den har en tendens att släppa ut fröna innan den skördas. Dessutom är mängden olja i fröet inte tillräckligt högt. Därför har Dennis Eriksson klonat vissa gener i örten för att minska frödråsningen och förbättra fröoljekvalitén. Han menar att örten också bör göras flerårig för att fördelarna med minskat näringsläckage ska komma till sin rätt. Överförandet av gener har emellertid visat sig vara svårt och här har inga resultat än så länge uppnåtts.

Har du full koll på miljöfrågorna? Pröva tidningen Miljöaktuellt här.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev