Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så kan en streckkod lösa kemikaliefrågan

Publicerad: 4 juli 2014, 04:45

Nu växer kraven på att varor ska innehållsdeklareras på samma sätt som livsmedel.

Ämnen i artikeln:

KemikalieinspektionenMiljöaktuellt

– Jag tänker inte ge mig. Det är en fullkomlig självklarhet att konsumenter ska ha rätt att få veta vilka kemikalier som finns i de produkter vi köper, säger Kemikalieinspektionens förra generaldirektör Ethel Forsberg, numera samhällsbyggnadschef på Gotland.

Det handlar inte bara om miljö utan om exempelvis allergier, där kraven på att deklarera allergiframkallande ämnen är tydliga för livsmedel – men helt saknas för varor.

Under en debatt på Miljöaktuellt arena i Almedalen under torsdagen fick Ethel Forsberg trots upprepade frågor inget svar från miljödepartementets stabschef Mattias Johansson på frågan om regeringen avser att driva kravet att konsumenter ska ha rätt att få veta vad produkter innehåller.

– Det kravet finns ju redan för livsmedel. Och jag kan inte se att vi har försökt driva det inom EU, sa Ethel Forsberg till Mattias Johansson bland annat.

Anna Nilsson på organisationen som grundade streckkoden, GS1 (före detta EAN) berättar för Miljöaktuellt att de redan har en standard för att via en streckkod tillhandahålla varors innehållsförteckning elektroniskt till exempel på Internet. Dessa skulle i sin tur kunna kopplas till olika appar för exempelvis allergiker eller upphandlare.

På samma sätt som E-nummer löser problemet med krångliga beteckningar och informationssökning för konsumenter på livsmedelssidan skulle de CAS-nummer som finns för kemiska ämnen kunna användas på varusidan.

Men för att det ska börja hända något krävs att tillgången till information om kemikalieinnehållet i varor blir en lagstadgad rättighet för konsumenter. Ethel Forsbergs budskap till nästa miljöminister är att snarast möjligt ta kontakt med konsumentministern och börja driva den frågan, genom att samla en grupp pådrivande länder inom EU.  Hon anser också att nästa miljöminister snarast bör tillsätta en utredning som ska ta fram förslag till hur en sådan innehållsdeklaration kan fungera.

Men hur ska myndigheterna kunna kontrollera att innehållsdeklarationen stämmer?

– Kontrollen kommer bli mycket lättare när vi vet vilka ämnen som ska finnas i produkten, säger Ethel Forsberg. Bara man öppnar upp informationen kommer konsumentgrupper, myndigheter, miljöorganisationer och journalister att bearbeta den.

Pernilla Strid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev