måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så kan ett luddigt tillstånd fria Findus från miljöbrott

Publicerad: 20 augusti 2012, 06:41

Findus polisanmäldes för den fiskdöd man orsakat i Vegeå i Skåne. Men ett luddigt formulerat miljötillstånd gör det oklart om företaget gjort sig skyldiga till miljöbrott, hävdar miljöåklagaren.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Helsingborgs Dagblad berättar vidare om Findusskandalen i Skåne där deras ärtproduktion lett till omfattande fisk- och åldöd i Veteån. Findus blev tidigare polisanmälda för miljöbrott för sitt agerande. Nu visar det sig emellertid att det oklart om företaget verkligen gjort sig skyldiga till miljöbrott – det tillstånd som finns är nämligen så luddigt formulerat.

Genom att släppa ut syreförbrukande ärtrens i Vegeån från sin ärtproduktion lyckades Findus i somras orsaka fisk- och åldöd. Enligt HD innehåller emellertifd miljötillståndet inga absoluta gränsvärden för verksamheten – bara riktvärden. BOD-halt visar hur mycket syreförbrukande ämnen som finns i vattnet och i miljötillståndet ståd att BOD-halten i Vegeå ska ligga på under 10 milligram per lite rvatten under "så lång driftstid som möjligt".

Findus egna provsvar visar att BOD-halten under hela försommare legat runt 3 milligram per liter, men att halterna vecka 28 hoppade upp till 95 milligram. Följande vecka var halten 58 milligram och veckan därpå 96 milligram. Enligt länsstyrelsen borde de höga värdena lett till att Findus skickat in en incidentrapport.

MIljödomstolen i Malmös kammaråklagare Ingvar Wennersten säger emellertid till Helsingborgs Dagblad att det oklart om företaget brutit mot tillståndet eftersom det så luddigt formulerat. Han konstaterar också att de riktvärden som anges räknas på årsbasis, därför kan större utsläpp inder begränsade perioder vara okej.

En sak som Ingvar Wennersten däremot menar att Findus kan misstänkas för är brottet "försvårande av miljökontroll". Detta på grund av att företaget inte inte rapporterade om de höga BOD-halterna som man uppmätt.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev