Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så kan ett ”nej” bota din stress

Publicerad: 8 juni 2012, 08:30

Tänk efter vad du vill med ditt liv, sluta leva efter andras förväntningar och våga förändra. Det råder stressforskaren Giorgio Grossi.


Det är lätt att falla i duktighetsfällan. Säga ja till allt, vilja vara alla till lags och sätta sina egna behov i sista hand. Men i längden är det också farligt, varnar Giorgio Grossi, stressforskare och kbt-terapeut vid Stressmottagningen i Stockholm.

– Om man aldrig känner att man är duktig nog och ständigt ställs inför höga krav blir det en överbelastning till slut. Att man har svårt att sätta gränser och säga nej kan bero på en mängd antal faktorer, säger han och lyfter fram exemplet när en person vuxit upp med alkoholiserade föräldrar. Då lär man sig redan i tidig ålder att sätta andras behov före sina egna.

I sitt arbete träffar Giorgio Grossi personer som gått in i väggen och som lider av utmattningssyndrom. Svårigheten att säga nej ligger ofta till grund för problematiken och allt som oftast finns det en koppling till jobbet. Människor som har problem med att säga nej känner sällan att de är tillräckligt bra och stänger av egna behov.

– Det handlar inte bara om att säga nej till chefen eller vännerna, utan framför allt är det en fråga om att säga nej till sig själv och det är det som är svårast.

Hur ska man lära sig att säga nej?

– Det gäller att ta reda på vad dina egentliga drivkrafter är. Vad skulle du vilja göra om allt vore möjligt, om varken chefen, kolleger, familj och vänner hade några åsikter om ditt liv?

Faran ligger just i att många lever enligt andras förväntningar och det är det som driver dem in i väggen, konstaterar Giorgio Grossi. Frågan är då hur man tar sig ur detta mönster och i stället utgår från sig själv. Tänk efter vad du verkligen vill med ditt liv, vad du skulle vilja göra om du inte behövde ta hänsyn vad andra i din omgivning tycker.

– Gör det så konkret som möjligt och bryt ner ditt mål till mindre och mer hanterbara steg. Sedan handlar det ju om att anpassa sig till verkligheten, det vill säga att sätta mål som går att genomföra. Det gäller också att våga, ofta kan du ändra ditt liv mer än vad du tror.

För den som är van att ställa upp i alla lägen kan det vara svårt att dra gränsen för när man ska säga nej och inte. Som riktlinje ska du göra det till allt som gör att du inte kan uppnå ditt mål, förklarar Giorgio Grossi.

– Om du vill ha mer tid för din hobby, för dina barn eller något helt annat, ja då måste du ju tacka nej till sådant som tar för mycket tid i anspråk i dag. Vissa saker måste du helt enkelt prioritera bort. Det kan vara onödiga möten, onödigt slösande med tid på nätet, mejlande och att svara i telefon vissa tider på dygnet och så vidare.

Men finns det inte några nackdelar med att bli en nej-sägare?

– Jo, visst. Den som typiskt sett säger ja till allt har också vant sig med att få snabba belöningar. Till att börja med kommer du att få ta dig igenom en obehagskänsla, som blir mindre kännbar med tiden.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.