Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så kan fåglar ersätta bekämpningsmedel inom jordbruket

Publicerad: 2 mars 2018, 09:58

I en ny studie har forskare undersökt hur jordbrukare runt om i världen tar hjälp av fåglar för att minska användningen av bekämpningsmedel.


Ämnen i artikeln:

Bekämpningsmedel

Studien, som letts av Michigan State University, och som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Agriculture, Ecosystems and Environment, visar på flera exempel där jordbrukare skapat en win-win situation genom att ge fåglar tillgång till föda, samtidigt som man bekämpar skadedjur utan giftiga bekämpningsmedel.

I Michigan har fruktodlare lyckats locka till sig tornfalkar genom att sätta upp fågelholkar. Falkarna skyddar körsbärsodlingar och blåbärsfält från gräshoppor, gnagare och starar.

Även på Nya Zeeland har falkar spelat en viktig roll. Här har druvodlare hjälpt till att återupprätta falkpopulationen i områden där arten nästan försvunnit. I gengäld har falkarna skyddat vinodlingarna från andra fåglar. I Indonesien har det visat sig att den bästa metoden för att förhindra skadedjursangrepp är att locka till sig fåglar och fladdermöss. Indonesiska kakaoodlare har räknat ut att de kan öka skördarna med 130 kilo per tunnland genom att ha fåglar och fladdermöss i närheten av fälten. Forskarna har hittat flera liknande exempel på vitt skilda platser som i Jamaica och Spanien.

För hotade fågelarter kan jordbrukarnas ansträngningar vara betydande för artens fortlevnad. Samtidigt kan odlarna öka sina skördar och producera mer attraktiva grödor genom att minska användningen av bekämpningsmedel.

Nu vill Michigan-forskarna gå vidare och undersöka och finslipa de metoder som används för att locka till sig fåglar, men även andra djur som kan bidra till att minska skadedjuren. Förhoppningen är att metoderna på sikt ska kunna skalas upp och användas i större kommersiella jordbruk.

Läs mer om studien här

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Bekämpningsmedel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.