måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så kan fiskebåtar minska sin energikonsumtion med 40 procent

Publicerad: 29 maj 2013, 08:50

Franska forskare har hittat en lösning som minskar bränslekonsumtionen för fiskebåtar med upp till 40 procent.


Lösningen är lika genial som enkel – med ett hjälpsegel kan en fiskebåt minska sin bränsleförbrukning med upp till 40 procent. Det visar preliminära resultat från ett franskt forskarteam som testat en ny teknik. Det rapporterar Sveriges Radio.

De franska forskarna arbetar i ett EU-projekt som syftar till att få ner utsläppen av koldioxid och luftföroreningar från Europas sjöfart. Seglen som forskarna testat är automatiska hjälpsegel som rullas ut med en knapptryckning från förarhytten.
– Energikrisen är mycket påtaglig för fiskebåtarna. Just nu går de bara på diesel och förbrukar enorma kvantiteter, säger forskaren Pierre-Yves Glorennec till SR.

Hjälpseglen fäster på dubbla master och kan vända sig själva efter vinden. Seglen stabiliserar också båtarna så att de gungar mindre i sidled. Till systemet hör en dator som talar om när man kan minska motorkraften och nyttja seglen maximalt. Utrustningen kostar idag 30 000 till 40 000 euro så en stor utmaning för projektet är att få ner kostnaderna.
– Iden är hela tiden att använda existerande båtar och utrusta dem med modern teknik från 2000-talet, så att de kan fortsätta utöva sitt yrke, säger Pierre-Yves Glorennec till SR.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev