tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så kan företag ta tillvara kompetens hos nya svenskar

Publicerad: 25 augusti 2016, 11:50

Den senaste tiden har det varit stort fokus på antalet människor på flykt. Samtidigt finns det i Sverige ett ökande behov av arbetskraft inom flera yrkeskategorier. Maureen Hoppers från initiativet Öppna Dörren berättar hur företag kan bli bättre på att ta tillvara på kompetensen hos nya svenskar.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Maureen Hoppers är kommunikationsansvarig på Axfoundations initiativ Öppna Dörren som arbetar med att hjälpa etablerade och nya svenskar att mötas och med att få näringslivet mer engagerat i etableringsfrågan. Hon konstaterar att cirka 20 procent av svenskarna har utländsk bakgrund. Därför bordet det vara naturligt för företag att låta personalen representera befolkningen.
– Det här borde vara viktigt för alla företag, säger Maureen Hoppers.

Maureen Hoppers har tre tips till företag som vill engagera sig i etableringsfrågan.
– För det första tycker jag att företag ska se över sina rekryteringsrutiner. Sju av tio jobb förmedlas genom nätverk och därför är det viktigt att företagen breddar sin rekrytering. För det andra tycker jag att företagen ska öppna för nya perspektiv när det gäller kravprofiler. Behöver verkligen företaget ännu en person med exakt samma bakgrund som alla andra på företaget. För det tredje tycker jag att företag aktivt ska främja mångfalden på företaget så att företaget verkligen är representativt i det samhälle där företaget verkar.

Den 27 oktober talar Maureen Hoppers på Aktuell Hållbarhets konferens Social Responsibility Day i Stockholm. Läs mer här. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev