Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så kan gamla räkskal bli framtidens sportkläder

Publicerad: 8 augusti 2019, 10:55

Foto: Marco Verch/ Flickr

Varje år produceras sex till åtta miljoner ton kräftdjursskalsavfall i livsmedelsindustrin. Forskare arbetar nu för att hitta nya användningsområden för den hittills outnyttjade resursen.


Det svenska forskningsinstitutet Rise arbetar nu för att utveckla konstfiber av kitosan, ett ämne som utvinns ur krabb- och räkskal. Ämnets molekylstruktur liknar den hos bomull, är biologiskt nedbrytbart och har antibakteriella egenskaper. Sportkläder skulle därför kunna bli ett framtida användningsområde.
“Det här projektet är ett bra exempel på hur vi på Rise jobbar mot ett mer resurseffektivt samhälle. Det som anses vara avfall idag kan vara morgondagens råvara för nya produkter”, säger Tobias Köhnke, forskningsledare på Rise, i en kommentar.

Det som krävs just nu för att konstfiber av kitosan ska kunna användas som textil är att fiberna blir starkare. Därför testar forskarna vid Rise med att kombinera kitosan med nanocellulosa, det superstarka ämne som finns i växter och gör att exempelvis träd kan växa sig höga.

Textil och antibakteriella sportkläder är två eventuella användningsområden för kitosan från krabb- och kräftskal. Rise skriver emellertid att den pågående studien kan öppna upp för fler användningsområden, till exempel inom hälsovård och medicinteknik.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.