Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag11.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så kan grafen ge bättre organiska solceller

Publicerad: 14 Januari 2011, 09:05

Forskare vid MIT tror sig kunna producera billigare och bättre organiska solceller genom att använda grafen som elektrodmaterial.


Organiska solceller blir allt effektivare och anses ha stor potential, men det finns ett antal problem som håller utvecklingen tillbaka. Det kanske största är att de fortfarande är långt ifrån lika effektiva som traditionella kiselceller. Dessutom är indium-tenn-oxid (ITO) – det enda elektrodmaterial som man har lyckats använda på ett tillfredställande sätt – både sällsynt och dyrt.

Men nu har forskare vid MIT börjat experimentera med det billiga och lättillgängliga materialet grafen som elektrod. Grafen utgörs av ett extremt tunt skikt kolatomer ordnade i ett hexagonalt mönster, vilket ger materialet en rad fördelar i jämförelse med ITO. Den kanske främsta är att grafen – precis som de organiska solcellerna – är transparent, och därmed kan användas på till exempel fönster eller till och med ovanpå andra solpaneler, och på så sätt öka deras effektivitet, skriver Ecogeek.

Dessutom är grafen – till skillnad från ITO – flexibelt, vilket gör att solcellerna kan användas på oregelbundna väggytor eller tak samt vikas eller rullas ihop vid transport. Och framförallt är grafens prestanda som elektrodmaterial i klass med ITO:s, vilket gör att forskarna tror att det kan bli en lämplig ersättare.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.