måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så kan internet leda till hållbarhetsmål

Publicerad: 4 juli 2016, 15:13

Teknik som kommunicerar är på väg att effektivisera hållbarhetsarbetet.

”Internet of things” kan radikalt effektivisera hållbarhetsarbetet, menar IT-branschen. Men den digitala revolutionens andra fas ställer nya krav på samhället.


Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


I och med att digitaliseringen gått in i en andra fas skapas nya förutsättningar för att minska de globala koldioxidutsläppen såväl som att bidra till de nya hållbarhetsmålen. Genom det som kallas ”internet of things”, det vill säga att tekniska enheter kopplas samman och kommunicerar med varandra ökar möjligheten radikalt att nå ett fossilobereonde. Den bilden målades upp under ett seminarium i Almedalen där bland annat representanter från Ericsson poängterade kopplingen mellan informationsteknologi och FN:s mål för global utveckling.

– Informations- och kommunikationsteknik, IKT, kan utan tvekan bidra till att öka hastigheten för att nå hållbarhetsmålen. Ett exempel är hållbar stadsutveckling, andra möjligheter är reduktion av koldioxidutsläpp genom energieffetkvisering, delningsekonomi och nya lösningar för jordbruk och livsmedelsproduktion, sa Mikael Anneroth, Manager User experience Lab på Ericsson.

Johan Falk på elektronikföretaget Intel ser en energieffektiviseringspotential på 40-60 procent i byggnader genom digitalisering och kommunikation mellan tekniska enheter och att liknande vinster kan uppnås inom transportsektorn.

– Men det kräver nya sätt att arbeta och är betydligt svårare att uppnå än den första fasen av digitalisering. Framförallt kräver det öppen innovation och samverkan, sa han.

En ny studie utförd av Ericsson tillsammans med The Earth Institute Columbia University pekar ut flera områden där IKT kan bidra till att snabbare nå de globala hållbarhetsmålen. Bland annat handlar det om mål som rör finanssektorn, utbildning, hälsa, energi och klimatfrågor.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev