Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så kan IR-kameror lindra svininfluensa

Publicerad: 3 September 2009, 16:09

Värmekameror kan hjälpa till att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar.


Värmekameror är effektiva verktyg när det gäller att i ett mycket tidigt skede upptäcka personer som är smittade med en virussjukdom. Flera större flygplatser i världen blev medvetna om detta i samband med fågelinfluensan för några år sedan, och numera används Flirs värmekameror för att avläsa om anländande resenärer har förhöjd kroppstemperatur, och därmed kan vara smittade med det virus som orsakar fågelinfluensa – en sjukdom som i juni 2009 klassades som en pandemi av WHO.

En japanska med munskydd ligger illa till. Fångad på en flygplats någonstans hade hon tyvärr ingen nytta av munskyddet eftersom hon redan var smittad.

Baserat på erfarenheter från SARS och fågelinfluensan Kamerorna mäter temperaturskillnader så små som 0,08°C och ger högkvalitativa värmebilder av en persons ansikte. Det innebär att en förhöjd kroppstemperatur kan upptäckas på sekunder. För bästa indikering ska kameran fokuseras så att den visar den tillförlitligaste temperaturindikatorn kroppen har, ögonvinkeln. Utvecklingen av FLIRs kameror grundar sig på erfarenheter från tidigare epidemier och har därför inbyggda funktioner för att mäta den högsta temperaturen inom en viss del av synfältet.

Larm kan erhållas om förhöjd temperatur dyker upp inom ett särskilt område.

Med funktioner som färg- och ljudlarm, som kan ställas in så att de utlöses när en visst temperaturtröskelvärde överskrids, kan användaren direkt bedöma om någon behöver medicinsk undersökning eller inte. Kamerorna producerar bilder i realtid, så hela bedömningen tar mindre än en sekund. Detta gör infraröd teknik mycket användbar för att snabbt överblicka ett stort antal människor.

Flir A320 är duktig på att se förhöjd kroppstemperatur hos stressade resenärer

Finns snart på hotellreceptioner och tunnelbanor

Ofta ställs kameran upp på platser med långa köer, exempelvis vid pass- eller tullkontroller.

– I arbetet med att hålla svininfluensa eller andra virusinfektioner under kontroll kan värmekameror användas i alla slags miljöer där ett stort antal personer passerar eller uppehåller sig, säger Arne Almerfors, vice vd på Flir Thermography.

En annan 38-gradare. Fast det kan vara svetten efter en meningslös timme i säkerhetskön också.

Lätt att använda

Användningen av värmekameror för att förhindra spridning av sjukdomar förväntas öka kraftigt under de närmaste åren.

– Vem som helst kan lära sig att använda kameran på några timmar. Det behövs ingen aktiv övervakning eftersom det finns båda färg- och ljudlarm. Det är ett mycket effektivt verktyg för att snabbt upptäcka personer som är infekterade med en virussjukdom, avslutar Arne.

Flir har skapat en programvara som automatiskt hittar och varnar för människor med övertemperatur.

Automatisk temperaturkompensering

Variationer i omgivningstemperaturer normaliseras automatiskt, så att användare korrekt kan identifiera ”avvikande” personer eftersom deras kroppstemperatur jämförs med den genomsnittliga kroppstemperaturen hos övriga personer i närheten, eller med en uppskattad genomsnittstemperatur. Denna Flir-ägda algoritm hjälper användare att urskilja ”för varma personer” i folkmassor. Färg-/ljudlarm – användaren kan ställa in ett tröskelvärde så att områden vars temperatur överskrider värdet omedelbart markeras på värmebilden. Även ett ljudlarm kan aktiveras.

Källa: www.flir.se

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.