Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så kan klimatet räddas av mer nötkreatur

Publicerad: 24 oktober 2013, 11:12

Klimatrapporterna har länge hävdat att människans boskapsdjur är en stor orsak till den globala uppvärmningen. Nu kommer forskaren som ställer allt på ända till Sverige. Allan Savory menar att vi istället måste mångfaldiga antalet kreatur för att rädda klimatet.


På torsdagen den 14 november kommer Allan Savory till Uppsala och SLU för att delta på en konferens om "Holistic Management". Holistic management är en metod som enligt SLU fokuserar på samspel mellan människa och natur och som bygger på planerat bete och skötsel av boskap i ständig rörelse. Idag tillämpas metoden enligt SLU på fem kontienter och 15 miljoner hektar.

Foto: Daniel Schwen/ Wikimedia Commons

Forskaren Allan Savory är en av metodens förespråkare och han hävdar att vi måste mångfaldiga antalet kreatur på planeten, tvärt emot vad många klimatforskare tidigare sagt. Enligt Allan Savory är det till och  med nödvändigt att öka antalet kreatur för att vi ska kunna omvända den negativa klimatutvecklingen och bromsa uppvärmningen.
– Vi var en gång lika säkra på att jorden är platt. Vi hade fel då, och vi har lika fel nu, säger han om påståendet att människan måste minska antalet kreatur för att stoppa uppvärmningen.

Allan Savory är grundare av Savory Institute, som arbetar just för att öka antalet betesdjur för att minska klimatförändringarna och samtidigt förhindra ökenspridning. Allan Savorys teorier bygger på att efterlikna naturen genom stora betesdrifter för att binda kol och vatten i markerna med hjälp av stora flockar idisslare. Enligt Savory så restaurers landskapet av idisslare och gör grässlätter av tidigare ökenlandskap. På så sätt binds kol tillbaka i marken och enligt Savory skapas en nettoeffekt mellan djurens kolbindning och dess produktion.
– Ökenutbredning är ett annat ord för land som omvandlas till öken. Och det händer just nu i alarmerande takt. I två tredjedelar av världen ökar ökenutbredningen och gör att samhällen beroende av grässlätter försätts i fattigdom med torka och bristande matförsörjning. Det är en klimateffekt vi sällan pratar om, säger Allan Savory som menar att korna inte är klimatboven – klimatboven är istället det system vi använder i köttproduktionen.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.