Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så kan koldioxidlagring få genombrott

Publicerad: 26 januari 2015, 13:11

Studie pekar på varför tekniken går trögt, och hur finansieringen bör ändras för att få fart på verksamheten.


Ämnen i artikeln:

CcsMiljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 26 januari.

Det behövs skräddarsydda stöd för att få i gång marknaden för koldioxidlagring, CCS (carbon capture & storage), konstaterar IEA Greenhouse Gas R&D Programme i en rapport.

Fullskaliga CCS-anläggningar är resurskrävande och medför stora finansiella risker. Det behövs ett startkapital på cirka 1 miljard dollar. Det är en av orsakerna till varför tekniken inte blivit mera framgångsrik, menar författarna till studien som finansierats av Chevron.

I dag äts mycket av de statliga stöden upp av satsningar på förnybara energislag. Ett exempel är EU-kommissionens NER 300-program som skapades för att kommersialisera CCS, men som så här långt finansierat endast en CCS-anläggning.

Olika stöd har testats under 20 år utan att göra tekniken riktigt kommersiellt gångbar. Investeringarna i förnybara energianläggningar har varit cirka 100 gånger större (cirka 2 000 miljarder dollar) mellan 2004 och 2013 jämfört med CCS (cirka 20 miljarder dollar).

De förnybara energiprojekten är i regel mindre komplexa och tar inte lika långt tid att utveckla. Det är därför nödvändigt att skapa skräddarsydda stöd till CCS och att göra utvärderingar av projekten utifrån sina egna förutsättningar, menar författarna.

Författarna konstaterar att de mest framgångsrika CCS-anläggningarna är billiga och ligger i anslutning till kolkraftverken, och därför inte har så höga transportkostnader. Läs rapporten här.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

CcsMiljöaktuellt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.