Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så kan kommuner göra hållbara energiinvesteringar

Publicerad: 25 april 2019, 06:50

Energy Performance Contracting har hjälpt kommunen Söderhamn med sina energiinvesteringar.

Foto: Pixabay

Bristande kunskap och begränsad beställarkompetens leder till att kommuner slösar bort flera hundratals miljoner kronor om året på onödiga energifakturor. Det uppgav Länsstyrelsen Skåne i gårdagens Hållbar Kommun konferens.


Efter en undersökning i 33 skånska kommuner visade det sig att förlusten i energifakturor låg på 420 miljoner kronor. Enligt Länsstyrelsen i Skåne berodde slöseriet på ett flertal olika faktorer. Bland annat råder det en bristande kunskap om energinyckeltal och den tekniska statusen i fastigheterna. Man har även en avsaknad av strategisk och operativ planering av energieffektiviseringsarbetet, en begränsad beställarkompetens samt en oförmåga att genomföra ekonomiska kalkyler utifrån dagens lagkrav. Enligt Hanna Savola, tillväxtstrateg för Länsstyrelsen i Skåne, ligger lösningarna i ett alstrande av en värdeskapande fastighetsförvaltning.
“Inför kompetensutveckling, interna revisioner och feedback för varje kommun samt ta fram en handlingsplan med kostands-nyttokalkyl och förankra den politiskt”, säger Hanna Savola.

Ett exempel på en kommun som kunnat förändra deras energiinvesteringar till det hållbara är Söderhamn. Genom så kallad Energy Performance Contracting (EPC), har kommunen kunnat spara både ekonomiskt och på miljön. EPC är en affärsmodell där den framtida energibesparingen finansierar investeringen och där entreprenören har ansvar för slutresultatet och garanterar en avtalad energibesparing som gäller under hela kontraktstiden. Om besparingen slutligen inte uppfylls blir entreprenören återbetalningsskyldig. Söderhamn investerade 300 miljoner kronor i projektet, ett samarbete mellan både kommun och privata företag, som bidrog till en mer hållbar energiinvestering för 129 olika hus, däribland både skolor och kontor.

lilly.stefansson@bonniernews.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.