Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så kan lilafärgade vindkraftverk rädda fåglar

Publicerad: 21 oktober 2010, 08:30

En ny studie visar att vindkraftverkens färg kan ha betydelse för hur många insekter de lockar, och därmed även hur många fåglar och fladdermöss som dödas av turbinbladen.


Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Enligt forskarna dras insekter till vindkraftverken, som oftast är målade grå eller vita. Insekterna lockar i sin tur till sig hungriga fladdermöss och fåglar, som då riskerar att hamna i turbinbladens väg. Denna idé har stöd i en annan studie som visar att fladdermöss oftast dödas av turbinerna under sommarnätter, när insekter är som mest förekommande.
– Det har spekulerats i att insekter av någon anledning dras till turbinstrukturerna, och att dessa sedan lockar till sig insektsätande arter, som fåglar och fladdermöss. Men ingen annan studie har tittat på i detalj på vilka specifika insektsarter som lockas till turbinerna, eller av vilken anledning, säger Chloe Long, doktorand på Loughborough University, till BBC News.

Och av den anledningen genomförde Long och hennes kollegor Dr. James Flint och Dr. Paul Lepper den första empiriska studien av insekters attraktion till vindkraftverk, vars resultat publicerades i European Journal of Wildlife Research.

I synnerhet
var man intresserade av hur turbinernas färg påverkar antalet insekter som samlas kring dem. De flesta vindkraftverk är målade vita eller grå för att framstå som diskreta för mänskliga betraktare, men insekterna verkar tvärtom bli intresserade av de dämpade färgerna.

Forskarna
undersökte hur många insekter som drogs till ett urval av färger, inklusive vitt, gult, ljusgrått, mörkgrått, himmelsblått, rött och lila. Experimentet utfördes genom att man placerade ut kort med olika färger i en slumpmässig ordning bredvid ett 13 meter högt trebladigt vindkraftverk. Och resultaten överraskade forskarna.
– Vår stora slutsats av arbetet är att turbinernas färg kan ha en betydande inverkan på hur många insekter som dras till dem både under dagen och på natten, säger Long.

Och inte nog med det, de färger som drog flest insekter är – förutom gult – just vitt och ljusgrått, det vill säga vindkraftverkens vanligaste färger. Bland de insekter som lockades till färgkorten fanns små och stora flugor, bladlöss, fjärilar, skalbaggar och tripsar.
– Vi finner det ytterst intressant att de vanliga turbinfärgerna är så tilltalande för insekter. Och våra slutsatser stöder hypotesen att verken kan vara attraktiva för insekter.

Den minst attraktiva färgen var lila, men enligt forskarna betyder det inte nödvändigtvis att alla vindkraftverk bör målas i färgen.
– Om lösningen vore så enkel som att måla turbinerna i en annan färg så skulle det kunna vara en kostnadseffektiv strategi, menar Long.

Men
forskarna misstänker att många andra faktorer spelar en viktig roll för att locka fåglar och fladdermöss, som till exempel hettan som verken genererar. Hursomhelst ett intressant ämne som det bör forskas mer i!

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News