Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så kan naturen få samma status som företag

Publicerad: 24 Augusti 2018, 06:24

Coloradofloden.

Foto: Pixabay

Efter att två floder i Indien och en i Nya Zeeland förra året fick jämbördig juridisk status med personer och organisationer växer frågan om hur ekologiska värden kan få starkare ställning i förhållande till ekonomiska krafter.


I ny forskning från Linnéuniversitet pekar Viktoria Kalonaityte, universitetslektor i organisation och ledarskap, på hur miljöaspekter bättre kan tas i beaktande när det gäller organisationer och organisering.

”En juridisk person kan föra egen talan, ha egna intressen och ställa krav på politiker. Hittills har vi enbart beviljat denna status till organisationer, och det är just organisationer – vanligen företag – som förknippas med utsläppen som är en starkt bidragande faktor till antropocen. Skulle ekologiska system få samma status, skulle där finnas potential att med en förnyad styrka skifta fokus i debatten från ekonomisk kortsiktighet mot ekologisk långsiktighet”, säger hon i en kommentar.

I USA ska det nu avgöras om Coloradofloden får samma juridiska status som tidigare nämnda fall.

I sin artikel diskuterar Viktorija Kalonaityte hur begreppet antropocen kan tillföra en förnyelse av organisationsteori och politiskt beslutsfattande genom en radikal omprövning av relationen mellan natur och kultur.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.