Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så kan offentlig upphandling bli en större maktfaktor

Publicerad: 30 Juni 2015, 04:19

Tre tips till regeringen från Ragnar Unge, vd för Miljömärkning Sverige.


Ämnen i artikeln:

Ardalan Shekarabi

Under måndagen arrangerade Miljömärkning Sverige ett seminarium om hur den offentliga upphandlingen, som omsätter omkring 600 miljarder kronor varje år, kan bli ett bättre verktyg i miljöarbetet, detta genom att använda tredjepartscertifieringar för miljö och social hållbarhet. Seminariet hölls tillsammans med Svanen, EU Ecolabel, Bra Miljöval, Fairtrade, Krav, MSC, och TCO Certified.

Ragnar Unge, vd för Miljömärkning Sverige, berättade att dagens offentliga upphandlare har problem. Det är nämligen svårt i dag att ställa och formulera miljökrav.

På plats fanns Ardalan Shekarabi (S), minister ansvarig för upphandling, och Ragnar Unge kom under seminariet med tre tips till ministern:

– Regeringen behöver ta ledarskap för detta. Det här är ett område som varit eftersatt i många år. Nu är det banne mig dags att få den offentliga upphandlingen att driva på och att bli en riktig maktfaktor mot en hållbar konsumtion.

– Sen önskar vi en bra lag, så att vi vet att märkning kan användas och utnyttjas på alla sätt.

– Upphandlare ute i landet behöver moraliskt stöd. I dag överklagas det, det bråkas och det fånas med den offentliga upphandlingen, vilket gör att den aldrig riktigt blir effektiv och att den aldrig vågar gå i framkanten.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Ardalan Shekarabi

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.