Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så kan övergödning ligga bakom fågeldöd

Publicerad: 10 Juni 2013, 09:42

Tiaminbrist hos sjöfågel och lax i Östersjön har rapporterats i flera decennier. Ny forskning kan förklara varför.


Under de senaste decennierna har brist på tiamin, eller vitamin B1, hos flera djurarter i Östersjäön rapporterats – till exempel hos sjöfågel och lax. Ny forskning från Stockholms universitet tyder nu på att dessa bristsjukdomar kan vara ett resultat av storskaliga förändringar hos Östersjöns planktonsamhällen. Planktonsamhällena i Östersjön påverkas i sin tur av yttre miljöförhållanden som till exempel vattentemperatur och näringsinnehåll.

Resultaten presenteras i en ny avhandling från doktoranden Peter Sylvander.– Alla djur behöver tiamin för att överleva, men eftersom de inte kan producera det själva är de helt beroende av det tiamin som produceras av växtplankton, säger han.

Det är just plankton som förser alla andra organismer i Östersjön med det livsviktiga vitaminet. Om miljöförändringar, som till exempel övergödning, påverar planktonsamhällena så kan det förändra hela näringsväven och till och med orsaka allvarliga bristsjukdomar hos vissa djur, konstaterar Peter Sylvander.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.