Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så kan skogen innebära uthållig klimatnytta

Publicerad: 10 september 2019, 07:59

Foto: Pxhere

SLUTREPLIK. Skogsbruket i Sverige bygger på att ny skog alltid anläggs då en skog avverkats, att ingen mark får lämnas kal, att tillväxten ökas genom ändamålsenlig skötsel och att avverkningen inte är större än tillväxten. Därmed kan skogen göra uthållig klimatnytta. Det skriver Rolf Björheden och Anders Tosterud.


Stig-Olof Holm hävdar att Sveriges avverkning av skog väsentligen bidrar till att klimatförändringen accelererar utom kontroll. Han tillmäter därmed den svenska skogen en alltför stor betydelse för det globala klimatet. Men hans replik visar också att han missuppfattat budskapet i vår artikel. Det hållbara skogsbruket är inte problemet i världen, utan bristen därpå

Det vi föreslår är inte skogsavverkning. Vi påpekar att den modell för skogsbruk som etablerats i Sverige är mycket gynnsam ur klimatsynpunkt. Detta skogsbruk bygger på att ny skog alltid anläggs då en skog avverkats, att ingen mark får lämnas kal, att tillväxten ökas genom ändamålsenlig skötsel och att avverkningen inte är större än tillväxten. Därmed kan skogen göra uthållig klimatnytta.

Läs debattartikeln av Rolf Björheden och Anders Tosterud

Läs repliken av Stig-Olof Holm

Vår uppmaning till statsministern handlade om att initiera ett internationellt projekt för att plantera skog på icke utnyttjade marker. Parallellt med detta måste efterfrågan på den odlade skogsråvaran byggas upp. Annars kommer marken användas till något annat, som lokalt uppfattas som mer lukrativt.

För 90 år sedan var Sveriges totala virkesförråd ca 1,7 Mdr kubikmeter. Idag är det mer än dubbelt så stort. Under samma period avverkades dessutom 4,7 Mdr m3. Dessa siffror kan omräknas till ett fantastiskt koldioxidupptag och bygger på existensen av ett produktivt, lönsamt skogsbruk. Men de vackra siffrorna räcker tyvärr inte för att rädda det globala klimatet. Andra länder måste följa vårt exempel.

Holm viftar bort skogens ekonomiska betydelse trots över 100 000 anställda, en betydande inhemsk konsumtion och mer än 100 Mdr i handelsöverskott. Men ekonomin är ryggraden i den svenska modellen! Orsaken till att svenskt skogsbruk lyckats så väl är till stor del just kombinationen av tvingande regler för återbeskogning och skötsel med kravet på lönsamhet i alla led av produktionskedjan. Det är denna modell för skogsbruk som nu bör exporteras.

Den svenska skogsbruksmodellen eftersträvar ekologisk (inklusive klimataspekten), social och ekonomisk nytta. Bristen på en sådan helhetssyn har bidragit till att internationella skogsinsatser som REDD+ och Bonn Challenge misslyckats. Detta är det budskap som Sverige ska ge världen under FNs klimatkonferens i New York i september.

Rolf Björheden,
professor, Skogforsk
Anders Tosterud,
specialist på internationella skogsfrågor, TFC AB

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.