Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så kan skogen skötas mer klimatsmart

Publicerad: 3 Juni 2011, 07:44

I en ny rapport presenterar Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen ett förslan som knappt diskuterats alls i Sverige.


Ämnen i artikeln:

Skog

För att det svenska skogsbruket ska bli mer klimatsmart föreslår WWF och Naturskyddsföreningen ett kalhyggesfritt skogsbruk – en lösning som sällan diskuteras i Sverige. Enligt de två miljöorganisationerna är ett intensivare skogsbruk där produktionen drivs upp med gödsling och snabbväxande träslag inte självklart det bästa sättet att använda skogarna till att bromsa klimatförändringarna.

Man konstaterar att det åtminstone tar 20 år för ny  skog att kompensera de växthusgasförluster som uppstår i hyggesfasen. Genom att avverka utan hyggen skulle man kunna fortsätta producera virke, men utan att öka utsläppen av växthusgaser.
– Vi måste eftersträva ett skogsbruk som är klimatsmart idag och som kan stå emot störningar i morgon. Då är intensifiering inte alltid den bästa lösningen utan det krävs en kombination av åtgärder. Att förlänga omloppstiderna och producera mer sågtimmer och mindre massaved ökar skogens kolförråd och är positivt från klimatsynpunkt, säger WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Skog

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.