måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så kan små företag säkra sin leverantörskedja

Publicerad: 3 mars 2014, 14:19

Mindre företag hävdar ibland att de är för små för att kunna ta ansvar för sin leverantörskedja. Helt fel, menar experten som kommer med några tips på hur man effektiviserar sitt arbete med leverantörerna.

Ämnen i artikeln:

SwedwatchBig Data

Mindre företag försöker ibland svära sig fria från ansvar för leverantörskedjan genom att skylla på sin litenhet och bristande resurser.
– Men det finns ofta branschinitiativ och organisationer man kan delta i. Mindre företag har visserligen mindre resurser än multinationella företag, men har samtidigt inte lika komplicerade och stora leverantörskedjor att hålla koll på.  Det finns absolut ingen ursäkt för att inte ha rutiner och processer på plats. Däremot måste man anpassa arbetet efter sina egna förutsättningar, säger Théo Jaekel som arbetar som researcher på organisationen Swedwatch.

Textilfabrik i Bangladesh. Foto: Wikimedia Commons.

Det är omöjligt att helt eliminera alla risker i leverantörsledet. Man får sträva efter att hitta en balans mellan kostnadseffektivitet och produktsäkerhet, och samtidigt uppfylla ställda förväntningar från intressenter och omvärld, menar Theo Jaekel. Samtidigt menar han att en effektiv hantering av ansvarsfrågan också ger många fördelar – som förbättrade processer, kostnadsbesparingar, stärkt varumärke och ibland till och med produktutveckling och innovation.

Här är Théo Jaekels bästa tips för att säkra sin leverantörskedja:

- Skräddarsy din riskanalys utifrån din specifika bransch och verksamhet.
- Värdera riskerna och koppla samman dem med din verksamhet. Man kan inte kompensera med mänskliga rättigheter. Välgörenhet är en sak, men tar inte bort ansvaret för verksamhetens påverkan på mänskliga rättigheter.
- Fokusera på några huvudområden – ibland måste man prioritera. Fokus ska ligga på risker för mest allvarliga MR-kränkningar.
- Se till att göra någonting – även om det kan tyckas svårt. Det är bättre att visa vad man har gjort och erkänna var det finns jobb kvar att göra än att inte göra något alls. Kanske finns det något branschinitiativ att delta i?
- Kommunicera öppet hur risker hanteras och prioriteras.
- Skapa förutsättningar för dialog och möjlighet till kompensation

Vill du lära dig mer om socialt ansvar i leverantörskedjan. Kom till konferensen Social Responsibility Day den 26 mars i Stockholm. Klicka här för att läsa mer.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev