Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så kan svensk miljöteknik göra amerikanska sjukhus grönare

Publicerad: 7 mars 2012, 13:12

Svenska greentech-företag har goda möjligheter att slå sig in på den amerikanska sjukhusmarknaden, visar en studie från Exportrådet.

Ämnen i artikeln:

CleantechGreentechMiljöteknikUsa

När det gäller energieffektiva och miljösmarta lösningar har USA mycket att lära av Sverige – ett faktum som banar väg för export av ny svensk miljöteknik, visar en ny studie som Exportrådet har tagit fram inom ramen för partnerskapet Swedish American Green Alliance (SAGA).

– Vi har en ganska tuff miljölagstiftning i Sverige, och det har tvingat svenska sjukhus och företag i branschen att hitta nya innovativa lösningar. I Sverige ägs majoriteten av sjukhusen av landstingen, så förändringarna har skett på mer eller mindre alla sjukhus. I USA, där en väldigt stor del av sjukhusen är privatägda, är det en mycket större spridning när det kommer till miljöanpassning, säger Ann-Sofie Nilsson, projektledare för SAGA i USA.

SAGA är ett projekt som initierades för två år sedan för att främja svensk-amerikanskt samarbete. Exportrådet har en viktig del i detta och har, som en del av regeringens nya miljöteknikstrategi, i uppdrag att hjälpa svenska miljöteknikföretag att hitta affärsmöjligheter i USA.

– En sak vi kontinuerligt arbetar med är omvärldsbevakningar, för att identifiera möjligheter för svenska företag på den amerikanska marknaden. Och studien Green Hospital Opportunities in the United States är ett exempel på detta.

Studien visat just att det råder goda förutsättningar för svenska företag att satsa på miljöområdet inom sjukvård i USA, inte minst tack vare av att de redan har bra lösningar implementerade och testade på den inhemska marknaden.

– Energikostnaderna är också högre i Sverige, vilket har bidragit till att göra våra sjukhus mer energieffektiva. Men även koldioxidutsläpp och medicinskt avfall har varit strikt reglerade, vilket har lett till att svenska företag har tagit fram smarta lösningar inom dessa områden.

En ökad miljömedvetenhet i det amerikanska samhället har gjort att man har börjat uppmärksamma vilka energislukare sjukhusen är. Faktum är att sjukhusen förbrukar dubbelt så mycket energi som andra kommersiella byggnader.

– Och eftersom många amerikanska sjukhus är privatägda så finns det starka ekonomiska incitament för att bli bättre inom detta område. För svenska företag kan detta vara en fördel, eftersom det ofta är lättare att komma i direkt kontakt med sjukhusen än vad det är i Sverige, där nästan allt måste gå via landstinget.

När det kommer till vilka konkreta områden svenska företag kan bidra med lösningar inom, så handlar det om arkitektur, energieffektivitet, avfall- och utsläppskontroll, medicinsk utrustning samt it, policy och verksamhetsplanering.

– Svenska sjukhus är dubbelt så effektiva när det kommer till elanvändning. Det är viktigt att man använder energieffektivare apparater, och eftersom många av dessa står och tuggar dygnet runt så gör det stor skillnad. Men det handlar även om vilken typ av energi man använder. Svenska sjukhus är till exempel tre gånger så effektiva när det gäller att använda bergvärme.

Malmberg, som lagrar kyla och värme i grundvattenbrunnar, är ett exempel på ett svenskt företag som har goda möjligheter att slå sig in på den amerikanska marknaden. De har redan implementerat sin teknik på bland annat sjukhuset i Kristianstad, vilket har reducerat energiåtgången för uppvärmning och kylning med upp till 80 procent.

Ett annat problem för amerikanska sjukhus är att de producerar en mycket stor volym medicinskt avfall, jämfört med andra industriländer.

– Där har vi Envac, som har utvecklat slutna rörsystem för sjukhusen. Avdelningarna slänger inte sitt avfall i vanliga soptunnor, utan har en egen infrastruktur för avfallet, både för att minimera manuell hantering och eftersortering, säger Ann-Sofie Nilsson.

Hon vill inte nämna fler specifika företag, men konstaterar att det finns svenska lösningar när det kommer till bland annat arkitektur, isoleringsmaterial och medicinsk apparatur, som mycket väl kan fungera även i USA.

I en färsk WWF-rapport konstateras det att Sverige är topp tre i världen på att främja miljöinnovationer, men även att vi ligger betydligt sämre till när det handlar om att få ut innovationerna på marknaden.

– Det hoppas vi kunna ändra på. SAGA-initiativet är till för att lyfta fram de här frågorna, både för små och stora innovativa företag.

SAGA kan, genom ett avtal med Innovationsbron, erbjuda svenska företag helt subventionerade tjänster. Dessutom erbjuder de marknadsanalyser och ordnar aktiviteter, som till exempel event och delegationer, där de ser till att svenska företag kommer i kontakt med amerikanska beslutsfattare.

– Vi kan hjälpa svenska företag att etablera sig i USA. Vi vet att många små, innovativa teknikföretag är intresserade av tillgång till riskkapital, och ett sätt att få tillgång till det är att ta sig till Silicon Valley.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev