måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så kan svenska livsmedelsjättar hantera slaveri och trafficking i kycklingtillverkningen

Publicerad: 11 maj 2017, 08:02

Foto: Swedwatch/Finnwatch

Trots uppgifter om kränkningar och missförhållanden inom den thailändska kycklingindustri är Thailand en av Sveriges främsta exportörer av kycklingkött. Nu startar branschen ett initiativ för att komma till rätta med problemen.

Ämnen i artikeln:

Csr

Sverige köper mycket kyckling från Thailand. Men den thailändska livsmedelsindustrin är ökänd för kränkningar av mänskliga rättigheter och andra missförhållanden. För att komma till rätta med problemen har Axfood sedan ett drygt halvår tillbaka samlat företag, organisationer och internationella experter till möten för att diskutera hur man kan samarbeta för att förbättra arbetsvillkoren inom den thailändska livsmedelsindustrin. Parterna inom samarbetet har kommit fram till att fokus bör ligga på utbildning och därför kommer man nu att driva ett interaktivt utbildningsprojekt med särskilt fokus på etisk rekrytering och migrantarbetare. Projektet kommer att bygga på en svensk tekniklösning som heter QuizRR och som redan används på ett hundratal fabriker i Kina och Bangladesh.

Under onsdagen hölls ett nytt möte i Svensk Handels lokaler i Stockholm. En av de inbjudna talarna var den brittiska människorättsaktivisten Andy Hall som är villkorligt dömd till fängelse i Thailand efter sin kritiska granskning av den thailändska fruktindustrin.

Hur ser situationen ut för de som arbetar inom den thailändska livsmedelsindustrin?
– Det beror lite på om man pratar om exportfabrikerna eller leverantörskedjan. När de kommer till exportfabrikerna så har arbetsförhållandena förbättrats en hel del, även om det fortfarande är många problem som är relaterade till rekrytering. När det kommer till fabrikernas leverantörer och leverantörskedjan är problemen jättestora, framförallt med slaveri och trafficking. Det har visserligen skapats flera regelverk under den senaste tiden men det har varit problem med implementeringen av reglerna.

Vad kan svenska företag göra för att förändra situationen?
– Utbildning av arbetarna är väldigt viktig så att de vet sina rättigheter och har möjlighet att förhandla med sina arbetsgivare. Jag tror att det här nordiska programmet kan bidra till att höja kunskapsnivån bland arbetarna. Den här typen av interaktiv utbildning har fungerat bra förut och när man har företagen i ryggen tror jag att det kan bli en väldigt gynnsam process. En annan sak som företagen kan göra är att se till att kontrollerna blir mer effektiva och försäkra sig om att de köper in produkter som är etiskt producerade.

Hur ser din situation ut idag?
– Jag har lämnat Thailand på grund av hot och rättegångar. För tillfället drivs fem mål mot mig, tre brottsfall och två civilrättsliga fall. Domen mot mig förra året har haft en negativ påverkan på folks vilja att tala om problemen. Det finns mycket rädsla. Det är en väldigt utmanande situation. Det är en utmanande situation och det krävs att organisationer som Finnwatch och Swedwatch är där, gör bra research och dokumenterar allting. Människor lokalt i Thailand har ingen möjlighet att göra det.

Läs Swedwach och Finnwatch tidigare granskning om Thailands kycklingindustri

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev