Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Så kan Sverige få 60.000 nya gröna jobb

Publicerad: 6 November 2009, 09:38

En satsning på förnybara energikällor kan ge nya jobb. Många jobb, hävdar Förnybart.nu.


En satsning på förnybara energikällor skulle ge Sverige ett stort antal nya jobb – närmare bestämt 60.000 stycken. Det menar organisationen Förnybart.nu som idag presenterar en ny rapport om de arbetstillfällen som skulle kunna skapas om potentialen nyttjades fullt ut.

Förnybart.nu är ett samarbete mellan LRF, Naturskyddsföreningen och Anders Wijkman från Tällberg Foundation.
– Den förnybara energin är en tillväxtmotor för landsbygden som bygger välfärd i hela Sverige. Svenska bönder ser stora utvecklingsmöjligheter inom förnybart och var tionde bonde tänker investera i miljövänlig energiproduktion i år. Bönderna världen över har en nyckelroll i omställningen till ett hållbart samhälle, säger LRFs förbundsordförande Lars-Göran Pettersson.

Rapportens resultat, med de 60 000 nya jobben, förutsätter att den förnybara energitillförseln ska öka med 70 Twh till 2020, att Sverige energieffektiviserar med 20 procent till samma år och att andelen förnybar energi 2020 uppgår till 70 procent. Detta är också krav som Förnybart.nu tidigare ställt till regeringen. I rapporten konstaterar man att en del av de jobb som skapas kommer att ersätta andra.

Så här kommer de 60 000 nya jobben fördelas enligt Förnybart.nu:

Om satsningar på biobränsle i Sverige görs som motsvarar 38 TWh skulle det ge 21 000-25 000 jobb.
Ökad tillförsel av el från vindkraft med 28 TWh som Förnybart.nu föreslagit skulle ge mellan 14 000 och 18 000 jobb.
Ökad tillförsel av el och värme från solenergi och vågkraft med 4 TWh skulle ge mellan 5 000 och 10 000 jobb.
Satsningarna på förnybart skulle även kunna lyfta byggbranschen ur krisen – mellan 20 000 och 25 000 av de nya jobben beräknas kunna skapas genom en kraftfull satsning på energieffektivisering, huvuddelen genom renovering och effektivisering av bostäder och lokaler.
(Källa: Naturskyddsföreningen)
I rapporten föreslår Förnybart.nu också att regeringen satsar 3 miljarder kronor på energieffektivisering inom fastighetssektorn. Detta skulle enligt organisationen ge ytterligare 20 000 jobb fram till 2020.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.