Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så kan Sverige leva upp till IPCC-rapporten

Publicerad: 8 oktober 2018, 09:32

Svenskt stålverk.

Foto: Tortap/ Wikimedia Commons

Det går fortfarande att nå 1,5-gradersmålet, men det krävs snabba, långtgående och utan tidigare jämförbara förändringar i hela samhället. Det är budskapet från FN:s klimatpanel IPCC som i veckan presenterade en fördjupad specialrapport i frågan.


Exakt vilka åtgärder och förändringar som krävs för att hålla ned den globala temperaturökningen till 1,5 grader framgår inte. Men Naturvårdsverkets klimatchef Stefan Nyström betonar några huvudsakliga områden för Sveriges del. Det handlar om att tillverka järn och stål utan utsläpp, gå vidare med cementindustrin som står för 5 procent av Sveriges utsläpp, komma igång med insamling och lagring av koldioxid, driva på elektrifieringen av fordonsflottan samt ställa om byggsektorn.
– Sverige kan stå som modelland och visa på ledande exempel. Tekniken finns och förutsättningarna för näringslivet är goda eftersom klimatsmarta lösningar efterfrågas. Nu är det politiken som avgör, det handlar om ledarskap, säger Stefan Nyström till Aktuell Hållbarhet.

Naturvårdsverket arbetar nu med att ta fram förslag på åtgärder till kommande regering för att leva upp till den nya klimatlagen. Och ett konkret exempel Stefan Nyström pekar på är elektrifiering av fordonsflottan.
– Staten behöver gå in och ta ett ansvar så att biltillverkarna blir bekväma med att snabbt komma ut med nya elbilsmodeller. Kunderna vill köpa men bilhandeln ligger lite efter, säger han.

Läs specialrapporten om 1,5-gradersmålet från IPCC

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.