tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så kan Tyskland avveckla kärnkraften till 2020

Publicerad: 21 mars 2011, 09:46

Först tystades den, nu kovänder Tysklands regering och publicerar rapporten som visar att landets kärnkraft kan läggas ned redan till 2020 utan att koldioxidutsläppen ökar.

Ämnen i artikeln:

TysklandKärnkraft

Koldioxidsnåla gasturbiner, nya kraftverksledningar och effektivare vindkraftverk skulle kunna göra Tyskland oberoende av kärnkraft på mindre än tio år. Det framgår enligt Vetenskapsradion av en omfattande vetenskaplig studie som nyligen har presenterats.
– För att stänga av kärnkraften krävs i princip bara att vi fortsätter med utbyggnaden av förnyelsebar energi i samma takt som vi redan har, säger Joachim Nitsch, en av författarna, till Vetenskapsradion.

Enligt studien skulle en avveckling varken vara särskilt dyr eller krånglig. Kolkraften skulle inte behöva byggas ut, enligt forskarna, och inte heller vindkraften. I stället skulle gamla vindkraftverk ersättas med större och effektivare, enligt Vetenskapsradion.

Det var det tyska miljödepartementet som beställde studien, men eftersom resultatet inte stämde överens med regeringens ambition på att förlänga kärnkraftsverkens driftstider gömdes den enligt Joachim Nitsch till att börja med undan. Den senaste tidens händelser i Japan har dock ytterligare stärkt det traditionellt starka tyska kärnkraftsmotståndet och fått opinionen att svänga.
– Det här hade inte fått mycket uppmärksamhet om det inte hade varit för olyckan i Japan och vår regerings kovändning i kärnkraftsfrågan, säger Joachim Nitsch.

Kärnkraften står i dag för 23 procent av Tysklands elförsörjning.

Anders Danielsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev