Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så kan utsläppen minskas vid kontorsrenoveringar

Publicerad: 4 september 2018, 10:54

Foto: Trollbackco/ Wikimedia Commons

Att använda begagnat istället för att köpa nytt vid kontorsrenoveringar kan minska klimatutsläppen med minst 30 procent och kostnaden med närmare 60 procent.


Detta enligt siffror från IVL Svenska Miljöinstitutet, som kartlagt klimatnyttan med återbruk av möbler och material vid renovering eller nybyggnation av kontor.
”Det här är ett område där det verkligen går att spara, både ekonomiskt, avfallsmässigt och vad gäller klimatpåverkan. Varje år investeras miljardbelopp i kontorslokaler och omsättningen av inredning och avfallsmängderna är omfattande”, säger Åsa Stenmarck på IVL Svenska Miljöinstitutet i en kommentar.

Åtta typer av vanliga möbler och byggprodukter har ingått i studien: kontorsstolar, besöksstolar, höj- och sänkbara skrivbord, planteringskärl, glaspartier, innerdörrar, takplattor samt golvplattor av textil.

Viktigast att återbruka ur ett ekonomiskt, klimat- och avfallsperspektiv är glaspartier, höj- och sänkbara skrivbord samt kontorsstolar.

Läs rapporten ”Potential och lösningar för återbruk på svenska kontor”

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.