måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så kan vågkraft ge jämnare elproduktion

Publicerad: 4 mars 2010, 08:17

Placera ställverket för vågkraftparken på botten istället för på en plattform. Det blir billigare och bättre, enligt en avhandling.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikVågkraft

Vågkraftverk sammankopplade via ett ställverk på botten ger en jämnare elproduktion. Det menar Magnus Rahm i en avhandling vid Uppsala universitet. Avhandlingen beskriver experiment till havs på universitetets forskningsanläggning för vågkraft utanför Orust.
– En av utmaningarna med vågkraft är att energin i vågorna pulserar medan vi vill att lampornta i våra hem ska lysa lika starkt hela tiden. En station, ett undervattensställverk, har tagits fram för att kunna koppla samman flera kraftverk och därigenom bygga en vågkraftpark. Ju fler bojar som kopplas samman och rör sig i totakt med varandra, desto jämnare blir elproduktionen, säger Magnus Rahm, i ett pressmeddelande.

I experiment har Magnus Rahm ställt ställverk på havsbotten istället för på en plattform ovanför ytan. Ställverket blir därigenom billigare och det skyddas dessutom mot starka vindar och kraftiga vågor. Systemet i övrigt bygger på direktdrivna linjärelgeneratorer som drivs av en boj på ytan via en lina. Generatorerna är sammankopplade via standardkablage på botten. Växelströmmen likriktas och förs även till land via standardkablage där den via växelriktare ansluts till kraftnätet. Förväntningarna är ett billigt, robust, miljövänligt system.

Testerna är enligt Uppsla universitet de första i sitt slag. Tidigare har enbart datorberäkningar och skaltester i vågtankar utförts. Det första vågkraftverket vid anläggningen utanför Orust sjösattes 2006. I fjol sjösattes ytterligare tre vågkraftverk och ett ställverk.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev