Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så kapar landstinget utsläppen

Publicerad: 29 september 2014, 08:52

En satsning på klimatsmarta tjänsteresor och arbetsmöten har lett till kapade kostnader och kraftigt minskade koldioxidutsläpp i Västernorrlands landsting.


Ämnen i artikeln:

Koldioxidutsläpp

I en debattartikel i Dagens Samhälle beskriver Hans Wiklund, utvecklingsdirektör för Västernorrlands Landsting, och Olle Bertilsson, miljöchef för Västernorrlands Landsting, hur landstingets satsning på klimatsmarta tjänsteresor och arbetsmöten lett till en minskning av koldioxidutsläppen med 30 procent.

Landsting och regioner har som stora arbetsgivare en central roll i omställningen av Sverige till ett mer hållbart samhälle. Genom bland annat smarta upphandlingar och en effektiv miljö- och hållbarhetsstyrning kan landstingen minska klimatpåverkan och bidra till en giftfri miljö menar artikelförfattarna som nämner landstingets resepolicy som ett tydligt exempel på effektiv miljöstyrning.
Policyn innebär bland annat att distansmöten ska väljas framför fysiska möten. Verksamheterna reser gratis med buss och tåg i länet och detta finansieras genom en ”klimatskatt” på flyg och bil.

Skatten finansierar också reserådgivare som hjälper verksamheterna att hitta effektiva mötes- och resealternativ. Rådgivande funktioner och support har varit av stor vikt när man infört den nya resepolicyn skriver artikelförfattarna som menar att det tar både tid och kraft att ändra invanda resmönster.
En uppföljning av den nya resepolicyn i Västernorrland visar att flygresorna minskat med 71 procent, medan antalet körda mil minskat med 15 procent. Samtidigt har tjänsteresorna med buss och tåg ökat med 120 procent.
Intresset för policyn har varit stort och därför förbereder Västernorrlands Landsting just nu ett regionalt projekt för att sprida och anpassa modellen till länets kommuner.

Olle Bertilsson och Hans Wiklund bedömer att Landsting i Sverige skulle kunna spara 100 miljoner genom satsningar på klimatsmarta möten och tjänsteresor. Dessa pengar skulle exempelvis kunna investeras i kollektivtrafik för att uppnå målet om fördubblat resande till 2020.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Koldioxidutsläpp

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.