tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så klarar vi 100 procent förnybar el till 2050

Publicerad: 31 mars 2010, 05:26

Europa kan möta elbehovet med enbart förnybara källor 2050. Vare sig kärnkraft eller någon teknikrevolution behövs.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

100 procent förnybar el 2050 är ett realistiskt mål. Den slutsatsen drar Pricewaterhousecoopers i en rapport. Målet är nåbart även utan kärnkraft, menar konsultföretaget. Receptet: Ett ”super-smart” elnät med kraft från solfarmer i Nordafrika, vindkraft i norra Europa och Nordsjön samt vattenkraft från Skandinavien och Alperna som kompletteras med bioenergi och havskraft.

Skiftet till förnybar el är större än frågan om energisäkerhet, menar Pricewaterhousecoopers. Om inte användningen av fossila bränslen minskar kraftigt och snabbt minskar chanserna att klara målet om en begränsning på två grader av den genomsnittliga globala uppvärmningen fram till år 2100.

Det mesta av tekniken för att nå 100 procent finns i dag, menar Pricewaterhousecoopers. För att lyckas krävs däremot anpassade regler och ramverk samt ett förenat elnät i Europa och Nordafrika med möjlighet till frihandel av el mellan samtliga länder. ”regelverken måste dessutom innehålla mekanismer som eliminerar incitament att bygga fossilbränsledrivna kraftstationer”, skriver konsultföretaget i rapporten, enligt AFP.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev