Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Så klimatsmart är det att handla begagnat

Publicerad: 5 september 2019, 11:34

Jinyoung selling her old stuff at the Hietalahdintori flea market.

Foto: Janne Hellsten/ Flickr

För första gången presenterar Avfall Sverige siffror på den exakta klimateffekten av att handla second hand.


Att återanvända kläder sparar tio gånger mer koldioxid än att återvinna materialet för att skapa nya textilier. Varje mobil som återanvänds istället för att skrotas sparar cirka 60 kg koldioxidekvivalenter. Det visar nya siffror som Avfall Sverige låtit IVL Svenska Miljöinstitutet att ta fram. I en ny rapport visar organisationerna exakt hur klimatsmart det är att återbruka produkter istället för att materialåtervinna dem eller lämna dem till annan avfallsbehandling.

IVL:s analys täcker 32 olika fraktioner av hushållsavfall som till exempel matavfall, olika förpackningsavfall, textilier, flera typer av grovavfall, farligt och restavfall är bland de fraktioner som analyserades. De högsta koldioxidbesparingarna genereras enligt Avfall Sverige genom förebyggande av textil samt av elektriskt och elektroniskt avfall.
”Avfallsförebyggande genom minskad konsumtion ger större klimatvinster än återvinning. Samtidigt är materialåtervinning av hushållsavfall i de flesta fall bättre för klimatet än energiåtervinning”, skriver Avfall Sverige i rapporten.

Läs ”Klimatpåverkan från olika avfallsfraktioner”

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.